Lavadome en lavakeller

Gepubliceerd op 11 maart 2019 om 07:44

Ik ben afgelopen donderdag op bezoek geweest bij de Lavadome en Lavakeller in Mendig. Dit is een museum en een grot die hoog aangeschreven staan als het gaat om de diverse bezienswaardigheden in de Vulkaaneifel.  Graag wil ik jullie wat meer vertellen over deze bezienswaardigheden, zodat jullie ze eventueel ook kunnen bezoeken, mocht je in de omgeving zijn. 

Lavadome Mendig.

De Lavadome is een museum waarbij je meer te weten komt over het ontstaan van het gebied en over vulkanen in het algemeen.  Het museum is niet heel groot en voor "kinderen" boven de 20 minder interessant. De jongere kinderen kunnen zich er goed vermaken.  Er zijn gratis audiotours beschikbaar zodat je alles kan volgen. Hiervoor moet je wel een  autosleutel of id kaart achterlaten als borg.

De entreekosten zijn voor volwassenen: € 9,50  en kinderen (tot 16 jaar): € 7,50.  Voor dit geld heb je ook een bezoek aan de lavakeller gekocht. Je kan ook lose kaartjes kopen voor of het museum of de keller. Kijk voor meer informatie op de site van de lavadome. De prijzen kunnen namelijk ook veranderen. 

Multimedia voorstelling: In het land van de vulkanen

Deze show is meerdere keren per dag te zien. Hij speelt in een loop dus mis je er een dan kan je hem na enkele minuten weer inhalen.  Je komt in een zaal waar een grote berg voor een wit scherm staat. In deze zaal neem je plaats op een poef in het midden van de zaal of, zoals ik, op een stoel aan de zijkant. Aan de zijkant heb je minder last van de windvlagen die bij de show horen. 

De show begint met wat tekst die wordt afgebeeld op de wand. Daarna begin een film te spelen en wordt vertelt over de uitbarsting van de Wingertsbers 200.000 jaar geleden.  het laat zien hoe een flinke lavastroom door het gebied stroomde waar nu het museum en de stad Mendig zich bevinden.

Daarna word je meegenomen naar de uitbarsting van de Laacher See vulkaan zo'n 12.900 jaar geleden. Deze is de groter geweest dan de uitbarsting van mount saint Helen en ongeveer 5x zo krachtig. De vulkaan onder de Laachersee wordt nog steeds als een actieve vulkaan beschouwd.  Op sommige plekken rondom het meer komt namelijk nog geregeld koolstofoxide omhoog borrelen. 

In 2012 ontstond er onrust omdat de vulkaan mogelijk weer opnieuw tot uitbarsting zou komen in een korte tijd. Iets wat catastrofale gevolgen zou hebben omdat er zoveel puin en as de hemel in gestuwd zou worden dat het het klimaat zou kunnen beïnvloeden. De uitbarsting is zeker mogelijk maar tot nu toe wijst er nog niets op dat dit er snel aan komt. 

 

De Vulkaanwerkplaats en tentoonstelling vulkaantijd.

Als je naar de bovenverdieping van het museum gaat dan kom je bij de vulkaanwerkplaats uit. Hier kan je zelf op ontdekkingstocht gaan langs diverse proefjes en platen met uitleg. Je kan hier veel leren over vulkanen in het algemeen maar ook over de lavakeller die ontstond nadat de vulkanen hier waren uitgebarsten.  Deze ruimte is vooral voor kinderen heel interessant. 

Ook kan je naar Vulkaantijd. Dit is een ruimte met pratende stenen, de mogelijkheid om seismologische activiteit te meten en zelfs een namaak uitzending van het journaal over een mogelijke uitbarsting van de vulkaan.  Hierbij verschuift ook de bodem dus pas op! Kinderen kunnen hiervan schrikken.

Wel is alles weer in het duits dus heb hebben van de audiotour als je geen duits spreekt is hier zeker wel een voordeel.

Lavakeller

In de buurt van het museum zit ook de Lavakeller. Dit is een ondergronds stelsel van gangen die ontstaan zijn door de opgraving van basalt voor bijvoorbeeld molenstenen. Volgens velen is dit het hoogtepunt van je bezoek. Zelf vond ik het wat tegenvallen. Dit kan natuurlijk ook komen doordat onze gids niet geheel verstaanbaar was en we met een hele grote groep waren. 

De lavakeller bereik je door 150 traptreden af te dalen onder de grond. Of als je minder ter been bent met de lift. Deze lift is ook een aanrader voor mensen met claustrofobie. De keller zelf is goed qua ruimte maar de trap is smal, stijl, lang en je ziet het einde niet. Mijn moeder draaide bij het afdalen van de trap om omdat ze het toch niet durfde. Uiteindelijk is zij met de lift alsnog beneden gekomen. 

 

Voor een bezoek aan de lavakeller moet je je goed inpakken want het is er tussen de 6-9 graden. Ook moet je een helm op en kan je er voor kiezen een regenjas aan te doen. Het is er heel vochtig dus dit is wel een aanrader. 


Zorg ook voor stevige schoenen want je wil niet je enkel zwikken op de trap. 

Een van de hoogtepunten van dit bezoek wat voor mij het zien van vleermuizen. Helaas was het te donker voor een goede foto en kan je hm ook niet met flits maken maar ze waren wel heel gaaf om te zien. In de grot zitten zo'n 14 soorten vleermuizen. Best veel als je het mij vraagt. 

 

Op de foto hiernaast zie je een van die vleermuizen. Mijn andere foto's waren helaas niet helder of scherp genoeg.

De lavakeller is voor mij niet zo'n succes geweest. Maar misschien heb jij daar een andere mening over. Meningen verschillen immers van persoon tot persoon. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.