Autisme 

Voormalig blog autigirl.

Ik ga jullie via dit blog meer proberen te vertellen over autisme in het algemeen, autisme bij meisjes en hoe het dagelijks leven voor mij is.  Voor je verder gaat met lezen moet je 1 ding heel goed weten. Autisme is bij iedereen anders. Daarom is wat ik hier schrijf niet perse voor iedereen zo. Heb je iemand in je omgeving met autisme en wil je weten hoe je diegene het best kan helpen... Vraag het dan persoonlijk.

Dit blog is verdeeld in 4 subblogs. Autigirl, Onontkoombare prikkels, Autisme algemeen en Mijn autisme

  • Autigirl is mijn voormalige blog over mijn autisme. Deze heeft ruim een jaar stilgelegen en komt nu op deze site erbij. Hierdoor staat hier blogs die ouder dan mijn site zijn.
  • Onontkoombare prikkels verteld over alledaagse dingen die voor mensen met autisme heel vervelend kunnen zijn maar waar je soms niet omheen kan.
  • Autisme algemeen vertelt over wat autisme is en hoe het werkt.

Mijn autisme is soms een vloek en soms een zegen. Helaas heb ik het niet voor het zeggen en moet ik het nemen zoals het komt. Door de hele lijst van blogs op mijn site zullen dingen terugkomen die met autisme te maken hebben, gewoon omdat het een deel van mij en dus mijn leven is.  Maar op deze pagina schrijf ik echt specifiek vanuit het onderwerp autisme.

Ook schrijf ik wel eens een gedicht. Autisme is daar van een onderwerp. Die gedichten lees je hier.

 

 

Ontspannen onder druk

Ik had al veel gehoord over druk vesten en verzwaringsdekens. En zelf was ik al geregeld gaan onderzoeken of dit voor mij een optie zou zijn.

Lees meer »

Wat kan, wat kon

Het hebben van autisme betekend dat je anders bent.en anders zijn  is iets wat ik nooit graag gewild heb. Maar alsnje dat nu eenmaal bent... hoe ga je daar dan mee om.

Lees meer »

Beelden van mijzelf

Zoals jullie weten ben ik hard aan het werk aan mijzelf. Dit houdt in dat ik wekelijks meerdere gesprekken heb met hulpverlening.  Waar de nadruk voor mij eerst lag op overleven, komt hij nu op leven en de kwaliteit daarvan te liggen. 

Lees meer »

Corona en autisme

Inmiddels zitten we in Nederland al een week in fase 3 van de corona crisis. Oftewel, we zitten al een week thuis. Ik ben ook eerder terug uit de kliniek en zit dus ook thuis mijn dagen te slijten.  Voor mij persoonlijk verschilt het weinig van hoe het ging voor deze crisis. Op sommige punten heeft het zelfs voordelen, al zijn er ook wel zwaarwegende nadelen. Voor anderen met autisme, en dan vooral de kinderen, is het andere koek. Graag wil ik jullie over mijn ervaring vertellen In een ander artikel vertel ik jullie graag over hoe je dit voor kinderen het beste aan kan pakken.

Lees meer »

Mijn worsteling [1]

Vroeger leerden mijn ouders mij altijd dat het beter was om dingen te voorkomen dan om ze te moeten laten genezen. Een sporter weet dat ook heel goed. Je wil liever geen blessures want genezen duurt vaak lang, dus doe je vooraf een warming-up. Echter weet ik nu, nu ik in een depressie zit, dat het Nederlandse zorgsysteem hier totaal anders over denkt.

Lees meer »

Oud en nieuw... mag ik dat overslaan

Oudjaar voor vele een eind is van iets, of juist tijd voor een nieuw begin. Een dag vol tradities waar we hoe dan ook aan vast willen houden. Een dag vol vuurwerk, voornemens, oliebollen en terugkijken. En een dag die ik liever gewoon oversla. Net als nieuwjaarsdag trouwens.

Lees meer »

Rommelpiet

Gisteren zag ik op Facebook een bericht voorbijkomen wat voor mij zorgde voor een moment van blijdschap.

Lees meer »

Rekentoets drama.

Binnen mijn opleiding tot onderwijsassistent werd in het laatste jaar een rekentoets afgenomen. Ik was goed in rekenen al kladderde ik mijn hele papier vol. Ik kleurde de belangrijke dingen en schreef dingen die ik moest onthouden op mijn toets, dan stond het bij elkaar. Hierdoor kon ik voor mijzelf duidelijkheid scheppen binnen de vragen en was het makkelijker het overzicht te houden. De leerkracht vond dit goed en er werd niet moeilijk over gedaan. 

Lees meer »

Donkere dagen

Met het donkerder worden van de dagen, lijkt t erop alsof in mij de roep naar gezelligheid en warmte toeneemt. Al 3 weken zeur ik bij mijn vriend of hij de kerstspullen naar beneden haalt. Omdat het nog veel te vroeg is wil hij dit natuurlijk nog niet. Dus ben ik eerst aan de slag gegaan met pompoenen en allerlei herfstdingen. Op die manier heb ik mijn huiskamer wat gezelliger gemaakt.

Lees meer »

Dagje uit

Ik ben fan van de Efteling, in dit park kom ik in een ander soort wereld en kan ik zonder moeite genieten. Ofja zonder moeite.... Ik merkte dat ik snel moe was. Een dagje Efteling geeft natuurlijk veel prikkels. en zodra de wachtrijen langer werden werd het voor mij moeilijk de hele dag vol te houden.  Toen ik wist dat ik autisme had heb ik een faciliteitenkaart aangevraagd. Door deze kaart kon ik buiten de rij wachten en hierdoor ben ik in staat de hele dag vol te houden. 

Lees meer »

Autisme,... jij?

Als mensen mij zien zullen ze niet snel denken dat ik een vorm van autisme heb en mensen die ik al langer ken vinden het altijd vreemd om te horen. Het nadeel van ASS is namelijk dat het niet zichtbaar is. Maar hoe herken ik mijzelf dan binnen ASS.

Lees meer »

Acceptatie

De laatste tijd heb ik wat moeite met het hebben van autisme. Doordat ik altijd maar door wil put het me uit. Gedurende de dag krijg ik prikkels maar ik plan geen tijd in om bij te komen. Ik ga uitdagingen aan en plan het een na het ander. Ik heb de afgelopen jaren pogingen gedaan om een "gewoon" leven te leiden. Ik vond van mijzelf dat ik dit gewoon moest kunnen. Dat ik een diagnose had betekende niet dat ik niet meer door kon zoals ik bezig was. Echter ben ik deze zomer ingestort. IK had simpelweg geen energie meer om door te gaan. 

Lees meer »

Onontkoombare prikkels: Oud en Nieuw

Zoals je in een eerder blog al kon lezen is oud en nieuw een hele opgaven voor mij. Maar niet alleen voor mij is dit lastig, het is een feest dat voor meerdere mensen met autisme een uitdaging kan zijn.  Daarom wil ik je graag een aantal tips geven. Deze hoeven niet voor iedereen te helpen maar zijn misschien wel een goede richtlijn.

Lees meer »

Onontkoombare prikkels: Kerstmis

Aan de ene kant vind ik het super gezellig om het huis te versieren, de lampjes aan te zetten in de boom, en lekker kerstmuziek te draaien. De meeste kerstliedjes kan ik meezingen en ik geniet van de knusheid. De kerstlampjes zorgen voor wat licht in het duister.

Lees meer »

Onontkoombare prikkels: boodschappen doen

Vandaag was het weer zover, ik moest naar de winkel om een deel van de boodschappen te halen. Ik zeg bewust een deel omdat ik probeer mijn boodschappen zoveel mogelijk in één keer te doen. Hoe minder vaak ik naar de supermarkt moet hoe fijner.

Lees meer »

Onontkoombare prikkels: openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is, in mijn ogen, echt een vervoersoptie die je beter kan vermijden. Echter ontkom je er soms niet aan dat je met de bus of trein moet reizen, ik weet niet hoe het met de tram is want die hebben we hier niet in de buurt, maar ik neem aan dat dit ongeveer vergelijkbaar is.

Lees meer »

Autisme bij meisjes en vrouwen? Moeilijk te constateren.

Als je hoort of leest over autisme dan is dit meestal bij jongens, maar wist je dat ook meisjes autisme kunnen hebben. Echter wordt dit vaak pas later geconstateerd. Dit komt doordat meisjes met autisme vaak ander gedrag vertonen dan jongens. door de opvoeding is bij meisjes het sociale gedrag vaak beter ontwikkeld dan bij jongens met ASS. Het is waar dat jongens vaker gediagnosticeerd worden maar dat wil niet zeggen dat er geen meisjes zijn met autisme. De schatting is zelfs dat 15% van de normaal begaafde mensen met autisme een vrouw is.

Lees meer »

Centrale coherentie

Centrale coherentie is de vaardigheid om tussen een veelheid van prikkels en informatie de samenhang te zien en er binnen de gegeven context een zinvolle betekenis aan te geven. 

Lees meer »

Executieve functies

De term executieve functies is een verzamelnaam voor de denkprocessen die belangrijk zijn voor het plannen, organiseren, bedenken en uitvoeren van gedrag. Deze denkprocessen zijn aansturend en controlerend voor je hele doen en laten. De aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Zo weet jij als je een boodschappen gaat doen dat je een lijstje moet maken en hoe je naar de winkel gaat. Je weet hoeveel geld je hiervoor hebt en hoe je in de winkel je producten gaat zoeken.

Lees meer »

Theory of mind

De theory of mind is het vermogen om je te verplaatsen in de gedachten, gevoelens en het gedrag van een ander. Volgens de TOM hebben mensen met ASS moeite om in te schatten wat zij en ander mensen voelen, denken en bedoelen. Het is gebleken uit onderzoek dat mensen met ASS niet alleen moeite hebben met het herkennen van hun eigen gedachten en gevoelens maar ook met die van anderen. Hierdoor kunnen ze moeilijk voorspellen wat anderen gaan doen of hoe andere reageren.

Lees meer »

Emotieloos?

Omdat mensen met autisme moeite hebben met emoties, wordt soms gezegd dat ze helemaal niet voelen. Dit is echter niet waar. Emoties zijn gewoon simpelweg lastig en als je moeite hebt met verwerking dan is het nog lastiger om emoties te uiten, want tegen de tijd dat je ze verwerkt hebt ben je niet meer in het moment. Verder wordt er gezegd dat de emotionele ontwikkeling van mensen met autisme zou stoppen bij 36 maanden. Echter gaat deze ontwikkeling gewoon door. Misschien wat langzamer dan normaal maar hij vordert wel. Al kunnen sommige mensen in het spectrum wel als een kind reageren.

Lees meer »

Over- en onderprikkeling

Bij mijn blog over prikkels heb je kunnen lezen dat mensen met autisme last kunnen hebben van overprikkeling en onderprikkeling. Maar wat is dat nou? En hoe komt het dat dit gevaarlijk kan zijn?

Lees meer »

Prikkels

De wereld om ons heen bestaat uit prikkels. Je bent je er zelf misschien niet bewust van, maar alles wat we doen geeft ons prikkels. Zelfs als we denken niets te doen. Wil je me een plezier doen? Als je wilt weten wat prikkels zijn ga dan eens naar buiten en probeer 2 minuten lang alles te noteren wat je voelt, hoort, ziet, ruikt enz. 

Lees meer »

Soorten autisme

Tot enkele jaren terug werd er gesproken van klassiek autisme, pdd-nos of asperger. Maar tegenwoordig is het gewoon een stoornis in het autisme spectrum. 

Lees meer »

Autisme algemeen

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen. Vaak wordt ook gesproken van ASS (autismespectrumstoornis). Mensen met autisme hebben vaak problemen in meerdere van 3 gebieden. 

Lees meer »

Meer over autisme


Kijken:

Lezen: online

Vanuit autisme bekeken

Deze website gaat over de invloed van autisme op het dagelijks leven.

 
 
Hulp bij PDD-nos
 

Mocht je meer willen weten over PDD-nos dan is deze site een hele fijne site. Informatie die ik op mijn blog geef heb ik voor een deel bij hen vandaan gehaald. http://www.hulp-pddnos.nl/

Vaak laten films/series de mees extreme kant zien!

Rain man

Rain Man is een film over 2 broers. Eén van de 2 heeft een zware vorm van autisme en de ander probeert hem te leren kennen. Deze film geeft een stereotype beeld van autisme en is dus voor velen ook niet kloppend 

Atypical

Atypical is een serie over een jongen met autisme die gaat daten. Hij houdt stug vast aan regels en wil alles leren en proberen. Dit geeft veel problemen. zowel voor hem, zijn dates en zijn gezin.

 

Lezen: boeken

Het volle hoofdenboek

Boek over volle hoofden en hoe je hiermee om kan gaan.

 

Geef me de vijf

Breed gelezen boek over het opvoeden van een kind met autisme
 

Overprikkeling voorkomen

Overprikkeling voorkomen is een boek dat heel makkelijk toe te passen is.
 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb