Psyche

Een goede psychische gezondheid helpt veel in het leven. Helaas heb ik al de nodige psychisch obstakels op mijn pad gehad. Daarover schrijf ik op deze pagina

Mind blue monday run

Komende maandag is het Blue monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Tenminste volgens onderzoek. Op deze maandag in januari zijn de meeste goede voornemens als mislukt en zijn de vakanties nog extreem ver weg. Ook zijn de meeste mensen het donkder van de dagen zat en  het is en blijft een maandag... Die zijn voor veel mensen toch al niet leuk. En op deze "deprimerende dag" wil Mind graag aandacht vragen voor depressies bij jongeren.

Lees meer »

Het dal dat depressie heet

Omdat ik merkte dat het moeilijk is om te begrijpen wat iemand doormaakt in een depressie. Probeer ik in dit blog een beeld te schetsen van hoe een depressie kan voelen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen zo, maar hopelijk geeft het wat duidelijkheid/herkenning.

Lees meer »

Depressie update

Inmiddels is 2020 als half om. We kijken terug op een half jaar wat voor vele de boeken in gaat om de corona. Voor mij is het een half jaar geweest waarin ik vecht met mijn depressie. Hoe gaat het nu met me?

Lees meer »

Corona en ik

Ongeveer een maand geleden schreef ik over hoe ik tot dan toe dacht over de lockdown en Corona. Dat deed ik in 2 blogberichten en 1 gedicht. 

Lees meer »

21 april 2020, de beslissing is genomen.

Zojuist de persconferentie over de maatregelen gezien. Eigenlijk wist ik al dat er weinig zou veranderen voor ons. Maar toch voelt het als een klap in mn gezicht. Ik mis mijn contacten met anderen. Ik mis mijn repetities met Jongerenkoor Jocanto. En ik mis de hulp die ik eigenlijk zo hard nodig heb.

Lees meer »

21 april 2020, welke beslissing maken ze.

Vandaag valt de beslissing. Scholen weer(beperkt) open of toch nog langer dicht. Iets waar veel ouders en veel onderwijspersoneel gespannen op wachten. Zelf vind ik de persconferentie van vanavond ook spannend. Niet om de scholen, omdat ik niet meer studeer, maar om de vraag of mijn begeleiding weer normaal kan worden.

Lees meer »

Kinderen... ja of nee

Iets meer dan een jaar geleden schreef ik een blog over of ik wel of niet moeder wilde worden. Een blog dat door vele gelezen is en waar ook veel reacties op kwamen. Een kleine week geleden vertelde een kennis van mij dat hun traject om kinderen te krijgen door heel de corona crisis is stopgezet. Dit raakte iets bij mij. Vooral omdat ik er later met mijn vriend weer over sprak en hij echt wel kinderen wil.

Lees meer »

Mijn worsteling [1]

Vroeger leerden mijn ouders mij altijd dat het beter was om dingen te voorkomen dan om ze te moeten laten genezen. Een sporter weet dat ook heel goed. Je wil liever geen blessures want genezen duurt vaak lang, dus doe je vooraf een warming-up. Echter weet ik nu, nu ik in een depressie zit, dat het Nederlandse zorgsysteem hier totaal anders over denkt.

Lees meer »

Mijn verblijf op de HIC

In een vorig blog vertelde ik jullie al dat ik een burn-out en depressie heb. Op dat moment zat ik op de HIC(High Intensive Care) en was ik een begin aan het maken met herstel.  Omdat de HIC geen plek is waar velen ooit komen, zal ik jullie in dit blog over mijn tijd op de HIC vertellen.  Wel zeg ik vooraf dat dit blog triggers kan bevatten/bevat.

Lees meer »

Burn-out terwijl ik thuis zit.

Burn-out, het lijkt een modefenomeen te worden. Bij vele jong startende lijkt het te spelen. In de huidige maatschappij ervaren zij stress, een hoge werkdruk. Ik werk niet. Heb alle tijd van de wereld en heb niet echt een strakke planning. Toch heb ik een burn-out.  Ik vertel jullie er graag meer over.

Lees meer »

Eenzaamheid onder jongeren

Rond de kerstdagen ligt de nadruk op gezellig samen zijn. Alle reclames staan er bol van en de meeste liedjes gaan erover. Daarnaast wordt er gedacht aan hen die eenzaam zijn. De eenzame ouderen krijgen een kaartje, het vergeten kind krijgt extra aandacht.  Maar hoe zit het met jeugd van mijn leeftijd?

Lees meer »

Beschermengel op de proef gesteld

Het lijkt de laatste tijd wel alsof mijn leven er alles aan doet om van mij af te zijn. En ik moet blij zijn dat mijn beschermengel het niet erg vindt om overuren te maken. Ze blijft me keer op keer redden en keer op keer heb ik veel meer geluk dan je zou denken.

Lees meer »

Toppen en dalen

Vaak kijk ik terug naar deze foto. Niet mijn beste kant. Maar wel de meest zeggende foto ooit genomen. Het is een foto genomen op het moment dat ik letterlijk vanuit het dal omhoog geklommen ben. 

Lees meer »

Hoe 2019 een goed jaar zou worden...

Na alle narigheid van 2018, nam ik mij voor dat 2019 een beter jaar zou worden. Een jaar waarin het eindelijk weer eens goed zou gaan. Waarin ik vooruitgang zou zien en eens een keer geen tegenslagen zou gaan krijgen. Of in ieder geval een stuk minder. 2019 zou het jaar worden van zonneschijn, een zacht briesje en hooguit wat miezer. Geen stormen, hoosbuien en orkanen.  Deze week kwam ik voor mijzelf tot de conclusie dat 2019 gewoon weer een jaar was. Een jaar wat niet beter was of fijner, maar wat erop leek dat het hetzelfde zou worden als 2018.

Lees meer »

Als het zo simpel was...

Op Instagram deelde ik al wat foto's van mij met een enorme berg was. Een heel normaal huishoudelijk taakje is het doen van de was en die opvouwen. En toch is dat bij ons een taakje waar mijn vriend en ik best wel wat moeite mee hebben. Ik omdat het te veel stappen zijn. Hij omdat hij kleurenblind is. En wij samen omdat het ongelofelijk saai is.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb