Gezondheid

Blogs in op deze pagina gaan over (mijn) gezondheid. Je kan hierbij denken aan blogs over autisme, afvallen en psyche

 

Autisme bij meisjes en vrouwen? Moeilijk te constateren.

Als je hoort of leest over autisme dan is dit meestal bij jongens, maar wist je dat ook meisjes autisme kunnen hebben. Echter wordt dit vaak pas later geconstateerd. Dit komt doordat meisjes met autisme vaak ander gedrag vertonen dan jongens. door de opvoeding is bij meisjes het sociale gedrag vaak beter ontwikkeld dan bij jongens met ASS. Het is waar dat jongens vaker gediagnosticeerd worden maar dat wil niet zeggen dat er geen meisjes zijn met autisme. De schatting is zelfs dat 15% van de normaal begaafde mensen met autisme een vrouw is.

Lees meer »

Centrale coherentie

Centrale coherentie is de vaardigheid om tussen een veelheid van prikkels en informatie de samenhang te zien en er binnen de gegeven context een zinvolle betekenis aan te geven. 

Lees meer »

Executieve functies

De term executieve functies is een verzamelnaam voor de denkprocessen die belangrijk zijn voor het plannen, organiseren, bedenken en uitvoeren van gedrag. Deze denkprocessen zijn aansturend en controlerend voor je hele doen en laten. De aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Zo weet jij als je een boodschappen gaat doen dat je een lijstje moet maken en hoe je naar de winkel gaat. Je weet hoeveel geld je hiervoor hebt en hoe je in de winkel je producten gaat zoeken.

Lees meer »

Theory of mind

De theory of mind is het vermogen om je te verplaatsen in de gedachten, gevoelens en het gedrag van een ander. Volgens de TOM hebben mensen met ASS moeite om in te schatten wat zij en ander mensen voelen, denken en bedoelen. Het is gebleken uit onderzoek dat mensen met ASS niet alleen moeite hebben met het herkennen van hun eigen gedachten en gevoelens maar ook met die van anderen. Hierdoor kunnen ze moeilijk voorspellen wat anderen gaan doen of hoe andere reageren.

Lees meer »

Emotieloos?

Omdat mensen met autisme moeite hebben met emoties, wordt soms gezegd dat ze helemaal niet voelen. Dit is echter niet waar. Emoties zijn gewoon simpelweg lastig en als je moeite hebt met verwerking dan is het nog lastiger om emoties te uiten, want tegen de tijd dat je ze verwerkt hebt ben je niet meer in het moment. Verder wordt er gezegd dat de emotionele ontwikkeling van mensen met autisme zou stoppen bij 36 maanden. Echter gaat deze ontwikkeling gewoon door. Misschien wat langzamer dan normaal maar hij vordert wel. Al kunnen sommige mensen in het spectrum wel als een kind reageren.

Lees meer »

Over- en onderprikkeling

Bij mijn blog over prikkels heb je kunnen lezen dat mensen met autisme last kunnen hebben van overprikkeling en onderprikkeling. Maar wat is dat nou? En hoe komt het dat dit gevaarlijk kan zijn?

Lees meer »

Prikkels

De wereld om ons heen bestaat uit prikkels. Je bent je er zelf misschien niet bewust van, maar alles wat we doen geeft ons prikkels. Zelfs als we denken niets te doen. Wil je me een plezier doen? Als je wilt weten wat prikkels zijn ga dan eens naar buiten en probeer 2 minuten lang alles te noteren wat je voelt, hoort, ziet, ruikt enz. 

Lees meer »

Soorten autisme

Tot enkele jaren terug werd er gesproken van klassiek autisme, pdd-nos of asperger. Maar tegenwoordig is het gewoon een stoornis in het autisme spectrum. 

Lees meer »

Autisme algemeen

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen. Vaak wordt ook gesproken van ASS (autismespectrumstoornis). Mensen met autisme hebben vaak problemen in meerdere van 3 gebieden. 

Lees meer »

Wat kan, wat kon

Het hebben van autisme betekend dat je anders bent.en anders zijn  is iets wat ik nooit graag gewild heb. Maar alsnje dat nu eenmaal bent... hoe ga je daar dan mee om.

Lees meer »

Beelden van mijzelf

Zoals jullie weten ben ik hard aan het werk aan mijzelf. Dit houdt in dat ik wekelijks meerdere gesprekken heb met hulpverlening.  Waar de nadruk voor mij eerst lag op overleven, komt hij nu op leven en de kwaliteit daarvan te liggen. 

Lees meer »

Corona en autisme

Inmiddels zitten we in Nederland al een week in fase 3 van de corona crisis. Oftewel, we zitten al een week thuis. Ik ben ook eerder terug uit de kliniek en zit dus ook thuis mijn dagen te slijten.  Voor mij persoonlijk verschilt het weinig van hoe het ging voor deze crisis. Op sommige punten heeft het zelfs voordelen, al zijn er ook wel zwaarwegende nadelen. Voor anderen met autisme, en dan vooral de kinderen, is het andere koek. Graag wil ik jullie over mijn ervaring vertellen In een ander artikel vertel ik jullie graag over hoe je dit voor kinderen het beste aan kan pakken.

Lees meer »

Mijn worsteling [1]

Vroeger leerden mijn ouders mij altijd dat het beter was om dingen te voorkomen dan om ze te moeten laten genezen. Een sporter weet dat ook heel goed. Je wil liever geen blessures want genezen duurt vaak lang, dus doe je vooraf een warming-up. Echter weet ik nu, nu ik in een depressie zit, dat het Nederlandse zorgsysteem hier totaal anders over denkt.

Lees meer »

Oud en nieuw... mag ik dat overslaan

Oudjaar voor vele een eind is van iets, of juist tijd voor een nieuw begin. Een dag vol tradities waar we hoe dan ook aan vast willen houden. Een dag vol vuurwerk, voornemens, oliebollen en terugkijken. En een dag die ik liever gewoon oversla. Net als nieuwjaarsdag trouwens.

Lees meer »

Rommelpiet

Gisteren zag ik op Facebook een bericht voorbijkomen wat voor mij zorgde voor een moment van blijdschap.

Lees meer »

Rekentoets drama.

Binnen mijn opleiding tot onderwijsassistent werd in het laatste jaar een rekentoets afgenomen. Ik was goed in rekenen al kladderde ik mijn hele papier vol. Ik kleurde de belangrijke dingen en schreef dingen die ik moest onthouden op mijn toets, dan stond het bij elkaar. Hierdoor kon ik voor mijzelf duidelijkheid scheppen binnen de vragen en was het makkelijker het overzicht te houden. De leerkracht vond dit goed en er werd niet moeilijk over gedaan. 

Lees meer »

Donkere dagen

Met het donkerder worden van de dagen, lijkt t erop alsof in mij de roep naar gezelligheid en warmte toeneemt. Al 3 weken zeur ik bij mijn vriend of hij de kerstspullen naar beneden haalt. Omdat het nog veel te vroeg is wil hij dit natuurlijk nog niet. Dus ben ik eerst aan de slag gegaan met pompoenen en allerlei herfstdingen. Op die manier heb ik mijn huiskamer wat gezelliger gemaakt.

Lees meer »

Dagje uit

Ik ben fan van de Efteling, in dit park kom ik in een ander soort wereld en kan ik zonder moeite genieten. Ofja zonder moeite.... Ik merkte dat ik snel moe was. Een dagje Efteling geeft natuurlijk veel prikkels. en zodra de wachtrijen langer werden werd het voor mij moeilijk de hele dag vol te houden.  Toen ik wist dat ik autisme had heb ik een faciliteitenkaart aangevraagd. Door deze kaart kon ik buiten de rij wachten en hierdoor ben ik in staat de hele dag vol te houden. 

Lees meer »

Autisme,... jij?

Als mensen mij zien zullen ze niet snel denken dat ik een vorm van autisme heb en mensen die ik al langer ken vinden het altijd vreemd om te horen. Het nadeel van ASS is namelijk dat het niet zichtbaar is. Maar hoe herken ik mijzelf dan binnen ASS.

Lees meer »

Acceptatie

De laatste tijd heb ik wat moeite met het hebben van autisme. Doordat ik altijd maar door wil put het me uit. Gedurende de dag krijg ik prikkels maar ik plan geen tijd in om bij te komen. Ik ga uitdagingen aan en plan het een na het ander. Ik heb de afgelopen jaren pogingen gedaan om een "gewoon" leven te leiden. Ik vond van mijzelf dat ik dit gewoon moest kunnen. Dat ik een diagnose had betekende niet dat ik niet meer door kon zoals ik bezig was. Echter ben ik deze zomer ingestort. IK had simpelweg geen energie meer om door te gaan. 

Lees meer »

Mind blue monday run

Komende maandag is het Blue monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Tenminste volgens onderzoek. Op deze maandag in januari zijn de meeste goede voornemens als mislukt en zijn de vakanties nog extreem ver weg. Ook zijn de meeste mensen het donkder van de dagen zat en  het is en blijft een maandag... Die zijn voor veel mensen toch al niet leuk. En op deze "deprimerende dag" wil Mind graag aandacht vragen voor depressies bij jongeren.

Lees meer »

Het dal dat depressie heet

Omdat ik merkte dat het moeilijk is om te begrijpen wat iemand doormaakt in een depressie. Probeer ik in dit blog een beeld te schetsen van hoe een depressie kan voelen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen zo, maar hopelijk geeft het wat duidelijkheid/herkenning.

Lees meer »

Depressie update

Inmiddels is 2020 als half om. We kijken terug op een half jaar wat voor vele de boeken in gaat om de corona. Voor mij is het een half jaar geweest waarin ik vecht met mijn depressie. Hoe gaat het nu met me?

Lees meer »

Corona en ik

Ongeveer een maand geleden schreef ik over hoe ik tot dan toe dacht over de lockdown en Corona. Dat deed ik in 2 blogberichten en 1 gedicht. 

Lees meer »

21 april 2020, de beslissing is genomen.

Zojuist de persconferentie over de maatregelen gezien. Eigenlijk wist ik al dat er weinig zou veranderen voor ons. Maar toch voelt het als een klap in mn gezicht. Ik mis mijn contacten met anderen. Ik mis mijn repetities met Jongerenkoor Jocanto. En ik mis de hulp die ik eigenlijk zo hard nodig heb.

Lees meer »

21 april 2020, welke beslissing maken ze.

Vandaag valt de beslissing. Scholen weer(beperkt) open of toch nog langer dicht. Iets waar veel ouders en veel onderwijspersoneel gespannen op wachten. Zelf vind ik de persconferentie van vanavond ook spannend. Niet om de scholen, omdat ik niet meer studeer, maar om de vraag of mijn begeleiding weer normaal kan worden.

Lees meer »

Kinderen... ja of nee

Iets meer dan een jaar geleden schreef ik een blog over of ik wel of niet moeder wilde worden. Een blog dat door vele gelezen is en waar ook veel reacties op kwamen. Een kleine week geleden vertelde een kennis van mij dat hun traject om kinderen te krijgen door heel de corona crisis is stopgezet. Dit raakte iets bij mij. Vooral omdat ik er later met mijn vriend weer over sprak en hij echt wel kinderen wil.

Lees meer »

Mijn worsteling [1]

Vroeger leerden mijn ouders mij altijd dat het beter was om dingen te voorkomen dan om ze te moeten laten genezen. Een sporter weet dat ook heel goed. Je wil liever geen blessures want genezen duurt vaak lang, dus doe je vooraf een warming-up. Echter weet ik nu, nu ik in een depressie zit, dat het Nederlandse zorgsysteem hier totaal anders over denkt.

Lees meer »

Mijn verblijf op de HIC

In een vorig blog vertelde ik jullie al dat ik een burn-out en depressie heb. Op dat moment zat ik op de HIC(High Intensive Care) en was ik een begin aan het maken met herstel.  Omdat de HIC geen plek is waar velen ooit komen, zal ik jullie in dit blog over mijn tijd op de HIC vertellen.  Wel zeg ik vooraf dat dit blog triggers kan bevatten/bevat.

Lees meer »

Burn-out terwijl ik thuis zit.

Burn-out, het lijkt een modefenomeen te worden. Bij vele jong startende lijkt het te spelen. In de huidige maatschappij ervaren zij stress, een hoge werkdruk. Ik werk niet. Heb alle tijd van de wereld en heb niet echt een strakke planning. Toch heb ik een burn-out.  Ik vertel jullie er graag meer over.

Lees meer »

Eenzaamheid onder jongeren

Rond de kerstdagen ligt de nadruk op gezellig samen zijn. Alle reclames staan er bol van en de meeste liedjes gaan erover. Daarnaast wordt er gedacht aan hen die eenzaam zijn. De eenzame ouderen krijgen een kaartje, het vergeten kind krijgt extra aandacht.  Maar hoe zit het met jeugd van mijn leeftijd?

Lees meer »

Bankhanger aan de wandel

Pas op! Dit is een eerlijk artikel waarin ik dingen vertel die als schokkend kunnen worden ervaren. Dit artikel had net zo goed bij het tabblad autisme kunnen staan omdat het daar ook veel mee te maken heeft. Toch zet ik het hier omdat ik vind dat het hier beter bij hoort.

Lees meer »

De Fit Methode: Week 1 en 2

Ik ben nu 2 weken bezig met afvallen/gezonder worden en De Fit Methode. In die 2 weken ben ik  2,6 kg afgevallen. Graag vertel ik jullie over de eerste 2 weken. De veranderingen die ik tot nu toe doorgevoerd heb zijn: Minder/niet snoepen en meer bewegen. 

Lees meer »

Mijn 5 favoriete recepten van fit.nl

Ik ben een moeilijke eter. Dat betekend voor mij dat ik niet veel lust, en dus vaak hetzelfde eet.  Omdat het goed is om af en toe te wisselen heb ik uit diverse receptenboeken vaak 1 of 2 recepten die ik met wat aanpassen goed kan eten. Deze heb ik in de jaren verzameld en pak ik er af en toe bij. De Fit Methode heeft ook recepten die je kan gebruiken en voor jullie, en natuurlijk ook voor mijzelf, ben ik op de site opzoek gegaan naar de recepten die ik wel lekker vind. 

Lees meer »

De Fit Methode

Zoals jullie weten ben ik niet de meest slanke en fitte persoon. Ik ben al menig dieet aangegaan in een poging om fitter en slanker te worden. Helaas hebben ze vaak hetzelfde minpunt. Ze zijn gericht op gewone mensen en niet op, net als mij, moeilijke eters.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb