Als je denkt aan het aanschaffen van een kat dan is het belangrijk dat je vooraf goed nagaat of een kat wel echt bij je past. Katten zijn namelijk eigenaardige wezens die vaak echt wel een handleiding hebben. En omdat ze 15 tot 20 jaar leven is het ook verstandig om de toekomt in te kijken. Je deelt tenslotte een groot deel van je leven je woning met zo'n kat.
Tijd
Een kat kost tijd. En dan heb ik het nit alleen over de verzorging maar ook over het sociale stuk. Als je nu denkt ik wil een kat want die hoef ik niet uit te laten dus dat scheelt in tijd, vergeet dan niet dat een kat ook behoeftes heeft. Je hoeft er misschien niet mee te gaan wandelen maar een kat wil wel jouw aandacht, hij wil spelen en hij is vaak niet graag alleen.
Natuurlijk ligt het aan het karakter van een kat hoeveel aandacht hij vraagt. Maar ook het soort kat heeft invloed in de hoeveelheid tijd die je eraan kwijt bent. Als je namelijk een langharige kat aanschaft is het heel belangrijk dat je de vacht goed verzorgt. Dit vraagt dagelijks aandacht van je en is dus een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden.
Mocht je willen gaan voor een Siamees of een Balinees dan moet je er rekening mee houden dat deze katten het liefst hun tijd doorbrengen met mensen i.p.v. met soortgenoten. En als je voor kittens wil gaan moet je er rekening mee houden dat ze tot 8 maanden nog veel leren. Laat je ze veel alleen dan zullen ze zich gaan vervelen en heb je de kans dat ze gedragsproblemen ontwikkelen. Daarom is het verstandig om, als je voor het eerst aan katten begint en kittens wil deze aan te schaffen met een soortgenoot. Op die manier hebben ze altijd een maatje en Kunnen ze samen leren om kat te zijn.
Ben je een reiziger dan is het misschien niet zo verstandig om een kat te nemen. Een kat hecht namelijk veel waarde aan een vaste omgeving waar hij alle plekjes kent. Ga je hem vaak naar een andere omgeving verplaatsen dan wordt een kat gestrest en dat is slecht voor hem.
Ruimte
Denk ook vooraf goed na over de ruimte die je hebt. Een kat moet de mogelijkheid hebben of af en toe flink te rennen en zit graag hoger dan de grond. Ook kan je nadenken over de buitenruimte. Mag je kat van jou naar buiten? Denk dan over de omgeving na. Woon je aan een drukke straat dan kan het zijn dat de kat niet veilig naar buiten kan. Kijk dan of je tuin afgezet kan worden zodat hij in je tuin kan lopen of schaf een kattenren aan. Heb je alleen een balkon dan wil je niet dat je kat naar beneden kan vallen. Denk er dan ook goed over na hoe je dit balkon veilig voor de kat kan maken. Je kan er ook voor kiezen dat jouw kat een binnenkat is. Dan zorgt je er gewoon voor dat hij binnen blijft.
Houd in gedachten dat katten flink druk kunnen zijn. Hoe een kat is bij eerste kennismaking wil niets zeggen. Een angstig kitten kan uitgroeien tot een knuffelkont en een kitten dat een beetje leuk speelt kan een echte drufal en druktemaker worden. Wil je een kat die wat rustiger is dan is het slim om bij het dierenopvangcentrum te kijken voor een wat oudere kat. Hiermee geef je die kat nog een fijn thuis en het karakter is al vooraf bekend
Karaktereigenschappen
Wil je voor een raskat gaan houdt dan in gedachten dat ieder ras zijn eigen karaktereigenschappen heeft. Natuurlijk hoeft niet elke kat van dat ras aan die eigenschappen te voldoen maar het zijn vaak wel indicaties over hoe een kat zijn karakter gaat ontwikkelen.
Ook kan je in het dierenopvangcentrum vaak aangeven wat voor kat je zoekt. Veel dierenopvangcentra werken met het Meet Your Match systeem waarbij ze het karakter van de kat koppelen aan wat jij in je huisdier zoekt. Op deze manier weet je een stuk beter of het dier bij jouw situatie past.
Kosten
Het is ook belangrijk na te denken over wat het kost om een kat te hebben. Laat jouw situatie dit toe en hoe doe je het mocht je situatie veranderen. een kat heeft bepaalde spullen echt nodig en ook de dierenarts kost soms best veel. Als je de vaste kosten geregeld hebt moet je ook nadenken over hoe je geld aan de kant kan zetten mocht er ooit een onverwachtse uitgave zijn. denk vooraf goed na over hoe je deze dingen kan tackelen. Wil je weten hoeveel een kat ongeveer kost? Dat lees je hier.
Reactie plaatsen
Reacties
Goed stuk! Heel belangrijk om je van te voren goed in te lezen en het een en ander te weten te komen. Het zou toch afschuwelijk zijn dat je zo'n lieverd in huis hebt genomen en dan uiteindelijk - ofwel noodgedwongen ofwel anders - moet zeggen: "Toch maar niet".
Wij hebben zelf tot twee keer toe een raskat gehad (een Blauwe Rus. Dat hebben we gedaan omdat ik allergisch ben voor katten, maar - door hun dubbele vacht - niet voor dit ras). Wat ook goed is om te weten is dat ze wat 'zwakker' kunnen zijn.
Ons poesje is voor haar 3e verjaardag overleden aan hartfalen. Na een aantal jaar durfden we het pas aan om voor een nieuw huisdiertje te gaan. Dit keer was het een ontzettend lief mannetje. Hij is vlak na zijn 3e verjaardag overleden aan de bloedziekte FIP...