What's cat?! Wat Kost dat?

Gepubliceerd op 9 mei 2020 om 11:14

We zitten thuis en mensen zijn daardoor massaal op zoek gegaan naar een kitten/een kat. Fijn dat dieren een huisje krijgen natuurlijk maar het is wel iets om over na te denken. Niet alleen kost het aanschaffen geld, ook gedurende het jaar ben je geld kwijt aan je nieuwe maatje. En ook tijd is iets wat je ervoor over moet hebben. Maar als je dat allemaal hebt krijg je er vaak veel liefde voor terug. In dit blog ligt ik graag wat meer toe over de kosten van het hebben van een kat als huisdier.

Een of twee

Het leukste is het om 2 katten aan te schaffen. Ze kunnen elkaar namelijk liefde geven en met elkaar spelen zoals wij dat niet kunnen.

 

Heb je een kat maar valt die jouw uit het niets aan. Dan kan het goed zijn dat een kat een stoei maatje mist. Hij is jouw als maatje gaan zien en reageert naar jou zoals hij naar andere soortgenoten zou reageren. 


Mijn katten hebben van dag tot dag echt hun stoei momenten en dit kan er wild aan toe gaan. Op andere momenten zijn ze heel lief en zorgzaam voor elkaar en zie ik ze bij elkaar liggen om te knuffelen en wassen.

 

Vaak doe je er dus slim aan om niet één maar juist 2 katten/kittens aan te schaffen. Ook je werktijden hebben hier invloed op. Ben je veel van huis (meer dan 5 uur op een dag) dan heb je kans dat een kitten( tot 8 maanden ) dat alleen is, gedragsproblemen gaat ontwikkelen. En geloof me, je wil geen kitten dat in de gordijnen klimt.  Dus dan moet je al gaan voor twee kittens. Laat je vooraf dus goed informeren over welk dier bij jouw huishouden past.

Aanschafkosten

Als je op marktplaats gaat kijken zal je vast wel advertenties tegenkomen van mensen die een kitten aanbieden. De bedragen verschillen enorm en vaak is dat zonder een castratie/sterilisatie mee te rekenen. Maar rond de lente en zomermaanden zitten de dierenopvangcentra ook vol met katten en kittens. Het is heel goed om deze beestjes ook een kans te geven. Een kitten uit het dierenopvangcentrum kost ongeveer 150 euro in aanschaf. Voor dat bedrag ontvang je dan wel een kitten dat geënt is en bij de juiste leeftijd ook gecastreerd of gesteriliseerd wordt. Ook is het kitten dan al gechipt en geregistreerd. Je krijgt dus voor dat bedrag een all-in kitten.

Wil je liever een volwassen kat dan ben je bij een dierenopvangcentrum zo'n 115 euro kwijt. Ook deze oudere katten zijn all-in. Dat zijn dus zorgen die u niet meer heeft. En mocht uw kat ooit weglopen dan kan hij door de registratie van de chip weer makkelijker terug gevonden worden omdat de vinder dan weet waar de kat thuis hoort.

Een raskat is vaak heel duur in aanschaf. Deze kost al snel enkele honderden euro's en heeft vaak ook specifieke behoeften. In dit artikel ga ik daar verder niet op in maar houd ik het bij katten uit het dierenopvangcentrum. 

Basis benodigdheden

Je kat heeft natuurlijk een aantal spullen nodig om vooruit te kunnen. Ik zal hier wat meer vertellen over enkele basisdingen die je sowieso in huis moet hebben. Kattenvoer, krabpaal en kattenbak grind licht ik verderop meer toe, maar deze horen natuurlijk ook bij je basis benodigdheden.

Het is belangrijk dat je een kat goed kan vervoeren. Dit moet veilig en verantwoord gebeuren. Daarom is het verstandig om een draagmandje voor je kat te kopen. Hierdoor kan je je kat veilig van A naar B vervoeren als je bijvoorbeeld naar dierenarts moet. 

Daarnaast heb je een voeder en drinkbak nodig. Hiervoor gebruiken wij plastic voederbakjes maar je hebt ook stenen en stalen bakken. Ook zijn er automatische bakken die op bepaalde tijden open gaan of die specifiek per dier open gaan (werkt dan op de chip van de kat). Deze bakken zijn handig als je kat op een dieet is of speciale brokken nodig heeft. Maar deze kosten dan ook aanzienlijk meer.

Je kat moet ergens zijn behoefte kunnen doen dus ook een kattenbak is nodig. Deze bak moet groot genoeg zijn voor de kat en makkelijk voor jouw om schoon te maken. Er zijn vele bakken te koop en Per kat verschild het ook wat handig is. Het is altijd aan te raden om een bak te pakken die een hoge rand heeft of een rand heeft die omhoog loopt . Mocht je kat staand plassen dan lekken deze bakken niet en blijft het dus netjes.

Je kan zelf deze basisbenodigdheden zo duur maken als je wil maar je kan ook voor zo'n €60 al klaar zijn. Hierbij zijn dus echt je eigen voorkeuren een leidraad voor hoe gek je het maakt.

Krabpaal

Het hebben van een krabpaal is wel echt een levensbehoefte van de kat. Als hij geen krabpaal heeft is de kans groot dat hij zijn nagels gaat scherpen aan je bank of kast en dat wil je niet. Het is belangrijk dat een kat zich volledig kan uitrekken bij het gebruik van een krabpaal. Daarnaast bevat een krabmeubel vaak diverse mandjes of holletjes waardoor een kat zich lekker kan verstoppen of lekker kan luieren. Je hebt hele kleine krabpalen maar ook krabpalen die meerdere verdiepingen hoog zijn. Tevens zijn er ook krabtonnen waar een kat in kan en de buitenkant als krabpaal dient. Deze zijn stevig en vallen vaak goed in de smaak. 
Voor een krabpaal die enigszins degelijk is ben je al snel 80 euro of meer kwijt. Er zijn ook merk krabpalen van meer dan 300 euro en afhankelijk van het type kat dat je hebt is dit ook iets om te overwegen. Een extreem grote kat zal een stevigere krabpaal nodig hebben dan een klein uitgevallen huis/tuin/keukenkat. Wij maakte de fout om een goedkope paal aan te schaffen doen onze katten nog kittens waren. maar binnen een jaar waren ze hier te groot en ruw voor en dus hebben wij een nieuwe paal aangeschaft. Denk dus goed na over welke krabpaal je kiest want dit is echt een aanschaf die duur kan uitvallen als je de verkeerde keus maakt.

Dit is onze krabpaal. Hij heeft genoeg schuilmogelijkheden en diverse krabmogelijkheden.

Kittens aan de speciale kittenmelk. Het wordt afgeraden om katten en kittens gewone melk te geven omdat ze hierdoor diarree kunnen krijgen.

Kattenvoer

Natuurlijk moet je kat ook eten. De keuze voor voer is reuze en het is dan ook belangrijk dat je vooraf bedenkt wat je belangrijk vind. Je kan gaan voor het standaard voer van de supermarkt. Maar er zijn ook diverse merken die vaak meerdere varianten hebben van voer. Zo is er voer voor binnenkatten, buitenkatten, gesteriliseerde katten en kittens. Daarnaast is er speciaal dieet voer of voer voor katten met een allergie.

Onze katten kregen altijd TomPoes voer. Dit is een van de goedkopere merken. Inmiddels zijn we geswitcht naar ander voer dat in grotere verpakkingen te krijgen is. Echter bleek onze Spidey blaasgruis te hebben waardoor hij nu aan ander voer zit. Helaas is dit merkvoer waardoor we al snel meer dan €35,- kwijt zijn voor 5 kilo. Voor nu moet hij even op het speciale voer maar we hopen dat hij daarna weer op ander voer kan. 

Natuurlijk kan je ook in soort voer afwisselen. zo is er nat en droogvoer. Het voordeel van nat voer is dat je kat meteen wat extra vocht binnen krijgt. Katten drinken namelijk niet heel veel waardoor een blaasontsteking of uitdroging op de loer ligt. Onze katten krijgen voornamelijk droogvoer wat we afwisselen met af en toe een zakje nat voer.

Wij halen eens per paar maanden nieuw voer want het voer dat we nu hebben kunnen we in gootverpakking kopen. Dit scheelt weer geld. Maar we zijn (zonder het speciaal voer mee te rekenen) toch al snel €84,- per jaar kwijt aan voer

Speelgoed

Een kat heeft eigenlijk niet heel veel nodig aan speelgoed. En vaak is juist het speelgoed dat niet gekocht is het leukste om mee te spelen. Meer daarover kan je lezen in mijn artikel: Low budget kattenspeeltjes? je hebt ze al in huis 

Maar toch wil je vaak wel iets van speelgoed in huis hebben. Mijn katten zijn verzot op hengeltjes met veertjes eraan. Deze schaf ik heel goedkoop in bulk aan via Aliexpress. Ook koop ik bij de Action wat speelgoed maar het meeste hebben we nu wel in huis. 
De kittens houden heel erg van de ballenbaan. Deze komt in het kittenseizoen dan ook de kamer niet meer uit. ze racen achter de bal aan die ze alle kanten op sturen. Het is een plezier om dit te zien.

Ook hebben we voor de kittens vaak een kleine krabpaal in huis. Laatst kocht ik er in de uitverkoop bij de Wibra voor €2,- maar we hebben ook 2 krabdieren van de Lidl voor €8,- per stuk gehaald. De olifant en leeuw zijn hier veelgebruikt.

Het speelgoed kan een dure kostenpost zijn als je je helemaal uitleeft. Er zijn merken met dierenspeelgoed maar ook merkloos kan je het een en ander vinden. Je kan dit zo prijzig maken als je zelf wilt. Ik denk dat wij echt al wel €100,- euro hebben uitgegeven aan speelgoed in de afgelopen 2 jaar. Dat is zo'n €50,- per jaar.

Kattenbak grind

De een houdt van houtkorrels, bij jonge kittens gebruiken wij papierkorrels en een ander is helemaal weg van heel fijn grid dat goed klontert en een geurtje heeft. Er is genoeg keuze en dit is vaak een proces van ervaren wat werkt. 
Zoals gezegd: bij jonge kittens gebruik ik papierkorrels. Deze absorberen goed, worden niet opgegeten, maar klonteren ook niet. En de geur die absorberen ze vaak ook niet goed. De wat oudere kittens krijgen bij ons niet klonterend grit. Dit omdat ze soms nog proberen om het grit op te eten. Maar als je katten ouder zijn wil je graag dat het grid vooral fijn is in gebruik. 

Wij hebben daarom gekozen voor grid dat goed klontert en fijn is van structuur. Een huis waar ik op de katten pas heeft houtkorrels en zo heeft iedereen zijn eigen favoriet. Eens per 3 maanden halen wij 2 of 3 zakken nieuw grid en dit kost ons ongeveer 20 euro.

Dierenarts

Een kat kan weleens ziek worden. En als dat gebeurt zal je naar de dierenarts moeten. Deze kosten kunnen flink oplopen en verschillen ook per dierenarts en regio. Onze Spidey moest laatst dus voor zijn blaasproblemen naar de dierenarts. En voor het onderzoek, consult, dieetvoer enz waren we ruim€110,- kwijt. Even een bittere pil maar gelukkig lukte het om dit meteen te voldoen. Vaak valt er met een dierenarts ook wel iets te regelen qua betalingen mocht het een keer niet lukken om alles te betalen. Daarnaast is het mogelijk om voor een huisdier een verzekering af te sluiten maar het is net zo makkelijk om per maand bijvoorbeeld 15 euro apart te zetten om zo de kosten te dekken.

Naast de sporadische kosten is het slim om je kat ieder jaar te laten enten. Dit kan vaak ook bij speciale consulten van Dr woof (die komt bij bouwmarkten/groenzaken) dit is goedkoper, maar dan wordt de kat niet altijd gecheckt. Een gezondheidscheck 1x per jaar is wel zo fijn, zo weet je zeker dat alles nog goed gaat. Want katten zijn meesters in het verbergen van kwaaltjes. De enting kan je vaak laten doen tijdens een gewoon consult bij de dierenarts. De kosten voor deze enting verschillen per dierenarts en kunnen ergens tussen de €40 en €70 euro liggen. Met mijn katten was ik dit jaar €85 euro kwijt voor beide katten samen voor de enting. Een kitten heeft de 1e keer een speciale enting nodig die op 9 en 12 weken gegeven wordt. Deze is vaak net iets duurder maar zal in totaal ook wel tussen de eerder genoemde kosten liggen.

Ook is het verstandig om je kat te laten castreren. Een kat kan zich zonder problemen in een rotvaart vermenigvuldigen en een kater kan ook goed gaan sproeien. Dit wil je absoluut niet. Een poes laat je ook castreren omdat bij de sterilisatie vaak ook de baarmoeder/eierstokken verwijderd worden. Dus ook al noemen we het vaak steriliseren het is meestal ook gewoon castreren. Het prijskaartje hiervoor is per praktijk anders. En het verschil is groot! Zo kan het bij de ene praktijk €60,- kosten en bij de andere €150,-. Natuurlijk zijn er ook nog uitschieters maar dit zijn de meest gangbare prijzen.

Een overzichtje

Ik heb alle kosten die ik in mijn artikel noem hieronder nog even voor je op een rijtje gezet. Dit zijn kosten die ik zo kon achterhalen of die wij uit onze eigen ervaring hebben geleerd. De kosten van kattenvoer kunnen flink oplopen als je bijvoorbeeld een bepaald merk of speciaal voer hebt. Daarom zijn deze kosten bij benadering maar ze geven een goed beeld.

Handeling Asiel kitten Asiel kat Marktplaats kat/kitten
aanschaf €150,- €115,- gratis tot 100 euro
Basis benodigdheden €60,- €60,- €60,-
Krabpaal €80,- tot meer dan €300,- €80,- tot meer dan €300,- €80,- tot meer dan €300,-
Chip en registreren / / 25 tot 55,-
Enting 1e keer / / € 40,- tot €70,-
jaarlijkse enting plus consult € 40,- tot €70,- € 40,- tot €70,- € 40,- tot €70,-
Castratie/sterilisatie / / € 60,- tot €150,-
kattenvoer per jaar(geen speciaal voer) €84,- €84,- €84,-
Kattenbak korrels per jaar € 80,- € 80,- € 80,-
Speelgoed €50,- €50,- €50,-
Totaal 1e jaar (uitgaande van minste kosten) €544,- €509,- 519,- Uitgaande van een gratis kat/kitten

Reactie plaatsen

Reacties

Lodi @lodiblogt.nl
4 jaar geleden

Toen wij het idee kregen dat we graag een kat in huis wilden, gingen we ons te buiten bij een dierenspecial zaak, ik bedacht hier wel meteen dat je het zo duur kon maken als je wil. Onze kat speelt het liefste met ons, met al zijn speeltjes speelt hij maar weinig. Katten grid hebben wij ook die goed klontert. Het is goed alles eens op een rij te zetten en ik hoop dat mensen dit lezen voor ze tot aanschaf toe gaan, want een kat ( en andere huisdieren) kosten gewoon geld.

Lizette
4 jaar geleden

Wat een handig artikel voor iedereen die een kat aan wil schaffen! Ik denk dat je veel kunt besparen door veel tweedehands te kopen.

Jasmina
4 jaar geleden

Handig overzicht, ik denk dat veel mensen zich verkijken op de kosten.

Wanda
4 jaar geleden

Wij hebben zeventien jaar een kat gehad maar moesten helaas onze Clooney laten inslapen op Oudjaarsdag en dachten dat we er niet meer aan zouden beginnen. Toch hebben we sinds gisteren weer een jong katertje in huis, gewoon omdat we het toch wel misten om zo'n beestje in huis te hebben.

Amy
4 jaar geleden

Wat een handig overzichtje voor kattenliefhebbers! Ik heb het idee dat veel mensen snel smelten als ze een klein diertje zien zonder zich te beseffen wat het echt kost als de dieren ouder worden.