Onontkoombare prikkels: Kerstmis

Gepubliceerd op 12 december 2017 om 11:31

Over een kleine maand is het kerstmis. Dit feest heeft voor mij 2 kanten en ik denk dat dit voor meer mensen met autisme wel is.

Aan de ene kant vind ik het super gezellig om het huis te versieren, de lampjes aan te zetten in de boom, en lekker kerstmuziek te draaien. De meeste kerstliedjes kan ik meezingen en ik geniet van de knusheid. De kerstlampjes zorgen voor wat licht in het duister.

Aan de andere kant is het bezoeken van de familie vaak een obstakel. Het is druk, er is ander eten en het is vaak een lange zit. Daar komt bij dat ik naar mijn familie moet, mijn eigen gezin, mijn vriend zijn familie en nog een kerstnachtontbijt heb. Best druk dus en hierdoor kunnen de prikkels al snel teveel worden. Hoe pak je dat aan?

Kerst moet voor iedereen gezellig blijven. Iemand met ASS die overprikkeld is voegt niets toe aan gezelligheid, dus het is belangrijk dit te voorkomen. Zelf merk ik dat ik op tijd wil weten, wat we wanneer doen. Als de vaste afspraken gepland zijn, kan ik kijken waar er nog ruimte is voor mij om bij te komen. Zo weet ik dat we op kerstavond pakjes onder de boom doen bij mijn ouders en daarna staan er een kerkbezoek op de planning en een kerstontbijt. Best veel op een avond, dus overprikkeling ligt op de loer. Zeker als je bedenkt dat mijn hele ritme ( om 22 uur naar bed) eraan gaat. De afgelopen jaren was ik na de pakjes al zo ver vol qua prikkels dat ik niet mee ging naar de mis. Dan gingen mijn vriend, broertje en ik beginnen met het klaarmaken van het ontbijt. Dit gebeurde in een rustig tempo en gaf mij even de ruimte om bij te komen. Maar dit jaar wil ik proberen weer naar de mis te gaan, dus moet ik even kijken hoe ik het aan ga pakken.

Verder probeer ik altijd iets mee te nemen om mijzelf af te kunnen sluiten. Een kleurboek, koptelefoon met muziek of een spelletje kunnen daar goed bij helpen. Hierdoor kan ik even ontsnappen aan de drukte. Soms is er een plek waar ik me even terug kan trekken. Als familie hierover meegedacht heeft is dat fijn. Op die manier weet ik dat het niet erg is als ik even mijn rust moet pakken.

Kerst is bij ons ieder jaar redelijk hetzelfde(hemels voor mij omdat dit duidelijkheid geeft). Bij mijn vriend is het ieder jaar een ander gezin dat kookt en bij mijn familie is het een meer-gangen-diner waar je u tegen zegt. Al enkele jaren ben ik niet bij dat meer-gangen-diner geweest omdat het gewoonweg teveel is. Meestal begint het 's middags en dan gaat het door tot laat. Dit jaar ga ik er proberen een paar uur bij te zijn. Zo kan ik toch even mijn gezicht laten zien maar bewaak ik ook mijn grenzen. Dat is iets wat met kerst heel belangrijk is. Het bewaken van je eigen grenzen. Deze dagen vragen heel veel van je en de prijs betaal je er later waarschijnlijk voor. Daarom moet je goed weten waar je grenzen liggen en hier niet overheen gaan. Neem je rust en bouw deze desnoods in in je planning.

Mijn hoofd is nu al bezig met het indelen van mijn kerstplanning. Wat staat me te wachten, waar word ik verwacht en hoe pakken we het aan. Mijn vriend is chauffeur zodat ik me daar niet druk over hoef te maken. En zodra details binnendruppelen vul ik ze in in mijn agenda om overzicht te houden.

Enkele dagen voor kerst zet ik op een groot blad de planning nogmaals uiteen zodat het overzicht duidelijk is en ik makkelijk kan kijken of ik niets vergeet en genoeg rust heb. Verder kent mijn vriend me door en door dus merkt hij het als het veel wordt en kan dan ook helpen. En zo overleef ik de kerstdagen.

Tips voor kerst:

 

  • Maak een duidelijke planning
  • Houd deze planning overzichtelijk
  • Plan je rust in
  • Neem iets mee voor afleiding
  • Vraag waar je naartoe kan gaan als het teveel wordt
  • Heb je moeite met ander eten? 
  1. Kijk dan of je zelf ook iets kan maken zodat je altijd iets hebt wat je sowieso lust.
  2. Vraag vooraf het menu zodat je weet wat er komt en rekening kan houden ermee.
  3. Overleg met de kok.
  • Houd je aan je eigen grenzen.
  • Probeer ondanks de drukte te genieten van het samen zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb