Autisme bij meisjes en vrouwen? Moeilijk te constateren.

Gepubliceerd op 13 december 2017 om 18:44

Als je hoort of leest over autisme dan is dit meestal bij jongens, maar wist je dat ook meisjes autisme kunnen hebben. Echter wordt dit vaak pas later geconstateerd. Dit komt doordat meisjes met autisme vaak ander gedrag vertonen dan jongens. door de opvoeding is bij meisjes het sociale gedrag vaak beter ontwikkeld dan bij jongens met ASS. Het is waar dat jongens vaker gediagnosticeerd worden maar dat wil niet zeggen dat er geen meisjes zijn met autisme. De schatting is zelfs dat 15% van de normaal begaafde mensen met autisme een vrouw is.

 

Meisjes zijn goed in het maskeren van hun stoornis. Ze zijn over het algemeen minder teruggetrokken dan jongens en zoeken wat meer contact. Al is dit gedrag vaak onvoldoende afgestemd op de omgeving. Ze kunnen claimend zijn of dwingend overkomen in hun communicatie. Het gedrag van meisjes is minder explosief, maar wordt vaak omschreven als naïef of lief. 

Meisjes proberen erbij te horen en zoeken dus actiever naar vriendschap, maar door een achterlopende ontwikkeling kunnen ze vaak moeilijk aansluiting vinden. Ze houden zich vaak niet bezig met mode en make-up, zoals veel andere wel doen en komen vaak jonger over.

Ook valt ASS minder op bij meisjes omdat ze leren dat vrouwen gevoelig mogen zijn. Ze leren zorgzaam te zijn en bedenken trucjes om mee te kunnen met de rest. Ze worden meester in het imiteren van het sociale gedrag en zijn daardoor "attenter"dan jongens en "lijken" rekening te houden met anderen.  Zij maken het zichzelf erg lastig, ze lopen voortdurend op hun tenen, om maar zo 'normaal' mogelijk te lijken.

Op de basisschool gaat dit nog wel, maar vanaf de brugklas wordt het steeds moeilijker. De kans op pesten wordt hoger en er kunnen klachten als paniekaanvallen of lichamelijke klachten ontstaan. Doordat ze zo normaal mogelijk willen zijn vinden ze het moeilijk om om hulp te vragen waardoor ze vast gaan lopen. Door dit vastlopen kunnen ze uitvallen op school of later tijdens hun vervolgopleiding of werk. 
Vaak wordt er niet als eerste gedacht aan autisme waardoor eerst andere diagnoses worden gesteld. Borderline of persoonlijkheidsstoornis niet anderszins omschreven worden vaak genoemd. Of men noemt het een burn-out/depressie en besteedt er verder niet al te veel aandacht aan. Later kan alsnog autisme worden vastgesteld.

Bron: https://www.hulp-pddnos.nl/


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb