Detox, Een nieuwe start

Gepubliceerd op 9 januari 2021 om 08:05

Van Sap.je mocht ik een tijdje terug een 3-daagse detox testen. De kans voor mij om mijn lichaam op te schonen na alle medicijnen die er de laatste jaren in gegaan zijn.

En hoewel ik er naar uit keek om ook wat grammen te verliezen door deze kuur, vond ik het vooral ook heel spannen. Door mijn autisme ben ik namelijk een, niet echt slecht, maar laten we zeggen onder gemiddelde eter. En detoxen met sapjes.... Dat vraag wel iets van je.

Ik heb dit blog even bewaard, maar nu zo, aan het begin van het nieuwe jaar, lijkt het me een goed moment dit te delen. Want we willen toch allemaal een frisse start maken.

Wat is een detox

Zoals gezegd vond ik de detox een uitgelezen kans om mijn lichaam te helpen de medicijnen af te voeren. Met een detox reinig je je lichaam namelijk. Tijdens de detox, die ik volgde, drink je alleen maar sap en (gelukkig voor mij) eet je in de avond soep. Daarnaast mag je water en bepaalde soorten thee, maar verder niets. Dit is heel goed voor je lever, nieren en darmen. Waardoor ze weer beter gaan functioneren. Deze organen filteren de stoffen in je lichaam en moeten idere dag heel hard werken. Bij mij nog net iets harder de afgelopen jaren omdat ik natuurlijk aan de medicijnen zat (dingen als mirtazapine, oxazepam enz zijn echt troep voor je lijf).

Pretox

Voordat je echt aan de detox begint is het nodig om je lichaam een voorbereiding te geven. Dit wordt ook wel een pretox genoemd. Hierin drink je geen alcohol meer (geen probleem voor mij), laat je suikers en ongezonde voeding staan (een groter probleem voor mij) en eet je de laatste dagen ook geen dierlijke eiwitten meer.  
Deze pretox koste mij wel wat moeite omdat ik, naar ik nu ook toe durf te geven, een heel ongezonde eter ben. En om dat over te gaan stappen naar geen suiker en vooral veel groente... dat was lastig. Ik kreeg zelfs enorme hoofdpijn omdat mijn lichaam echt suiker wilde. Ach je moet er wat voor over hebben. 

Hoe beter je de pretox volgt hoe makkelijker de detox wordt. Dus ik deed mijn best. Van sap.je kreeg ik een document met een menu maar omdat hier heel veel in stond wat ik niet echt in mijn "dit eet ik"-lijstje heb staan, heb ik vooral gekeken naar wat er dan wel kon.

Detox

Na de pretox is het tijd voor de Detox. Ik deed een sapkuur van 3 dagen. Deze sapjes werden vooraf geleverd en het enige wat ik nog moest doen was op het juiste moment het juiste sapje pakken. Best eenvoudig als je het zo leest, toch?

 

Toch vond ik dit niet zo makkelijk als het leek. De sapjes riepen namelijk ergens in mijn hoofd weerstand op en ik merkte dat ik soms een half uur nodig had om echt te gaan drinken.

Mijn dag bestond uit de volgende onderdelen:

  • Kick: o.a. Gember, Citroen, Kurkuma
  • Detox: o.a. Spinazie, Komkommer, Appel, Bleekselderij en Broccoli
  • Energy: o.a. Rode biet, Oranje wortel, Rode kool, Appel, Citroen
  • Detox:
  • Recharge: o.a. Boerenkool, Peer, Romeinse sla, Peterselie, Zeekraal
  • Cleanse shot: o.a. Peterselie, Komkommer, Munt, Salie, Appel
  • Fresh: o.a. Oranje wortel, Venkel, Appel, Munt, Gember, Kaneel
  • Soep: Courgette, Tomaat of Pompoen
  • Thee

De sapjes waren 240 ml, de shot was 50 ml en de soepen waren 340 ml. Voor iemand die met moeite op een dag een liter vocht naar binnen werkt was dit dus een hele beproeving. Vooral voor mijn blaas... Ik heb in mijn detox dagen dan ook veel het kleinste kamertje bezocht.

De sapjes van sap.je zijn Biologisch en vervaardigd door slowjuice. Ze bevatten bij elkaar zo'n 3 kg groente per dag. Dat is dus 9 kg groente die je in 3 dagen binnen krijgt! Normaal eet ik 200 gram groente op een dag (ook pas sinds een paar maanden) Maar om 9 kg binnen te krijgen zou ik dus 45 dagen mijn normale hoeveelheid groente moeten eten. Dat is echt enorm veel.

Aftertox

Na de detox is het belangrijk om niet meteen je lichaam vol te stouwen met wat je vooraf al at. Je lichaam moet weer wennen aan vast eten en andere voedingsstoffen. En daarom is het belangrijk dit weer op te bouwen. Ik denk dat ik hier iets te onzorgvuldig in geweest ben, want 2 dagen na de detox lag ik met hele erge buikkrampen in bed en voelde ik me echt niet oke. 

Ook voor de aftertox krijg je een menu maar ook hier zat weer veel tussen wat niet in mijn straatje lag.

Ervaring

De detox was vooral de eerste dag heel zwaar. Ik was moe, had hoofdpijn en voelde me wat slapjes. Echter voelde ik me de derde dag heel goed en merkte ik echt dat mijn lichaam zich aan het herstellen was. 

De sapjes bleven lastig. Die met de rode biet vond ik het meest vies. Je moet echt de smaak van bieten kunnen waarderen om deze lekker te vinden. Ik vond hem heel aards. Dat mijn vriend bij de 1e keer drinken zei 'ow... deze zou ik echt ergens drinken waar ik, als dat nodig is, meteen het er weer uit kan gooien.' Hielp mij niet echt. 

Mijn hoogtepunt van de dag was telkens het soepje. Heerlijk om even iets anders te kunnen eten, dan alleen maar dingen te drinken.  En hier mocht ik van mijzelf ook 2 dunne soepstengeltjes bij omdat ik echt wel iets te knabbelen wilde.

De sapjes hadden veel vezels en ook nog stukjes groente. Hierdoor ben ik sommige sapjes op een gegeven moment gaan zeven. Ik dronk ze en daar ging het om. Maar mijn autisme speelde me op deze punten echt parten.

Gevolgen

Zoals gezegd. Vooraf vond ik het wel tof om wat grammen kwijt te raken. Ik begon mijn detox avontuur  (en dan bedoel ik puur de 3 detox dagen) met 103,6 kg op de weegschaal. 3 dagen later zat ik op 101,6. Ik was dus tijdens de detox 2 kg kwijt geraakt. Een deel hiervan was vocht en dit zat er ook zo weer aan. Maar ik denk zeker dat het goed geholpen heeft. Het beroerd voelen in de aftertox, haalde er trouwens ook nog een halve kilo af. 

Mijn vriend vroeg mij of ik dit vaker zou willen doen. Resoluut was mijn antwoord nee. Ik vond het oprecht heel zwaar. Maar nu, een maand of 2 later, denk ik... Het heeft mij uiteindelijk wel meer energie gebracht en ik ben er ook door afgevallen. Dus zou ik het wel overwegen om dit 1 of 2x per jaar te doen. Al zou ik dan dus wel de aftertox nog zorgvuldiger aan moeten pakken. Want zo beroerd wil ik me niet meer voelen.

 

Dit bericht kwam tot stand vanuit een samenwerking. Ik ben hier niet voor betaald maar heb wel de producten ontvangen. Dit beïnvloed echter niet hoe ik erover denk en ik heb dus eerlijk mijn mening gegeven.

Reactie plaatsen

Reacties

sabine
3 jaar geleden

Hoi!
Het klinkt interssant zo'n Detox. Kan je meer vertellen over wat je mocht eten de pre en aftertox ?

Maak jouw eigen website met JouwWeb