What's cat?! Basisbenodigdheden

Gepubliceerd op 29 juni 2020 om 19:55

Vaak komt op facebook de volgende oproep/vraag voorbij.

Help! Ik krijg een kitten. Nu heb ik al wat dingen in huis maar welke spullen zijn nu echt nodig?

Een vraag die zo raar nog niet is als je bedenkt dat er zoveel op de markt is dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. En wie voor het eerst aan een kitten gaat beginnen kan inderdaad voor een hoop vragen komen te staan. Daarom wil ik jullie op weg helpen door alvast wat basisspullen voor jullie op een rijtje te zetten. 

Basis boodschappenlijstje

Iedere kat heeft bepaalde spullen echt nodig. Vandaar dat ik je hierover alvast een basis boodschappenlijstje geef.

  • Reismand
  • Kattenbak en kattenbak korrels
  • Voer- en drinkbakjes
  • Kattenvoer
  • Speelgoed
  • Krabpaal

Reismand

Sommige dingen op het lijstje lijken vanzelfsprekend maar toch gaat het nog weleens fout. Zo stond ooit een adoptant bij mij aan de deur met een kattenbak als reismandje. Dit is natuurlijk niet handig. Niet alleen is een kattenbak niet geschrikt als reismand maar het is ook totaal niet veilig. Daarom kan je beter een goed reismandje kopen om zo te zorgen voor een veilige manier van reizen.

Kattenbak

Daarnaast zijn er veel kattenbakken. Ga vooraf bij jezelf goed na wat jij zelf het fijnste vindt maar vraag ook aan de huidige eigenaar van de kat na wat de kat gewend is. Als jij een kattenbak met boven instap wil maar je kat is dit niet gewend dan kan je overwegen om iets te pakken wat je kat wel kent.  In de regel moet je trouwens evenveel kattenbakken hebben als het aantal katten dat je hebt en dan nog 1 extra...

Hetzelfde geldt voor de korrels die je in de kattenbak doet. Sommige katten/kittens zijn houtkorrels of papierkorrels gewend maar andere zijn echt al grid gewend. Het is goed om dit na te vragen en dan eventueel langzaam over te schakelen naar de korrels die jij wil. Let er wel op dat je dit op het tempo van de kat doet. In een nieuw huis is alles al spannend en het is fijn als je kat dan nog enkele bekende dingen heeft.

Voer- en drinkbak

Sommige mensen kiezen voor een plastic voerbak, anderen voor een metalen voerbak en sommige voor een stenen bak. De voorkeur gaat uit naar bakken van steen of glas omdat een bak van plastic makkelijker vies blijft en sommige katten hier allergies voor zijn. Ook blijft eten en water in een plastic bak minder lang vers. 

Nu moet ik toegeven dat de meeste bakken van onze katten ook van plastic zijn. Maar die gaan wel geregeld in de vaatwasser om te zorgen dat ze goed schoon blijven.

Kattenvoer

Je kat moet natuurlijk ook eten hebben. Ook hier heb je veel keuze. Vaak is het slim om te beginnen met het voer dat je kat al gewend is en dan dit te mengen met nieuw voer. Zorg ervoor dat je steeds iets meer nieuw voer toevoegd en zo de verhoudingen aanpast. Naast hoofdvoer zoals kattenbrokken, lust een kat ook graag ander voer. Denk bijvoorbeeld aan kattensnoepjes of natvoer zoals paté. Geef dit echter niet te veel want dat is vaak niet goed. Onze katten krijgen 1x per week wat lekkers als speciale snoepjes, natvoer of kattenmelk. Geef een kat nooit gewone melk want daar kunnen ze niet tegen.

Speelgoed

Veel mensen denken dat katten van alles slopen. En ja er zijn katten die hier beter in zijn dan anderen. Bij ons in huis zijn er al enkele planten(bakken) gesneuveld.  Maar een kat gaat pas echt slopen als hij zich verveelt. Hoe voorkom je dit? Speel met je kat – dat is leuk voor jullie beiden. Kattenspeelgoed, zoals kattenhengels of verenstokken, speelmuizen en/of balletjes zorgen voor afwisseling en activiteit.

Het is heerlijk om een kat in zijn element te zien met leuk speelgoed. Hiermee daag je zijn jachtinstinct uit en kan je zelfs op zijn geurzintuigen inspelen. Bijvoorbeeld met deze leuke snuffelzakjes.

Krabpaal

Om te voorkomen dat je kat aan de meubels gaat krabben kan je het beste een krabpaal aanschaffen. Dit is eigenlijk meer een verplicht iets.  Sommige katten krabben verticaal en andere horizontaal. Waarom ze krabben leg ik in een later blog nog uit. Dit is echter iets wat een kat van nature doet en wat niet af te leren is. Hier moet je dus als eigenaar mee leren leven en dus ook in faciliteren.

Kattenluik

Als je van plan bent om je kat naar buiten te laten dan is het verstandig om een kattenluik aan te schaffen. Tevens kan je dan nadenken over een kattenren en speciale netten om je tuin kat veilig te maken. En let op! Een kat kan je het beste pas 6 weken na aanschaf naar buiten laten gaan en kittens pas vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Shop til you drop

Nu kan je naast de basis dingen nog veel meer aanschaffen. Maar zoals je al kon lezen in mijn blog over de 10 dingen die alle katteneigenaren herkennen zal het je katten niet zoveel uitmaken. Vaak is de doos interessanter dan het speeltje zelf. Begin met een paar speeltjes en wissel ze af.

 

Vaak is een speeltje weer heel interessant als het even een paar weken niet in het zicht is geweest. 

Succes met je aankopen en hopelijk is dit lijstje een goede houvast.

p.s. Als je iets via een link in dit artikel koopt ( op de snuffelzakjes na) dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jouw niets extra's en je maakt mij er blij mee. Alvast bedankt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb