What's cat?! Speeltijd

Gepubliceerd op 30 juni 2020 om 13:21

Kittens, maar ook volwassen katten, hebben een enorme speeldrang. Spelen is ook goed voor ze en er zit een deel aangeboren gedrag in. Dat ze graag op jacht gaan is dus geen verrassing. Graag vertel ik jullie in dit blog meer over diverse speelgoed soorten die er zijn en hoe ze spelen kunnen uitlokken/stimuleren

Speelgoedmuizen

Speelgoedmuizen doen het bij (bijna) alle katten goed. Ze zijn er in diverse vormen, formaten en materialen. Mijn eigen katten zijn weg van een stoffen muisje dat bijna rond is. Het had ooit een veertje als staart maar dat is al lang verleden tijd.

Muizen zijn leuk om op te jagen en lokken dit dan ook uit. Katten kunnen muizen makkelijk aan de staart oppakken en slepen deze dan makkelijk het hele huis door. Hierdoor komen deze muizen vaak onder banken of kasten te liggen. Houd hier dan ook rekening mee als je ze weer gaat zoeken.

Speelgoedballen

Alles wat beweegt en al helemaal alles wat rolt, brengt je kat gegarandeerd in beweging.  Mijn kittens zijn weg van de fuzzy balls die ik ooit bij zooplus gehaald heb. Deze balletjes pakken ze op en nemen ze makkelijk mee. Deze balletjes zijn nu niet meer te koop maar ook deze pluizenballen zijn zeer leuk! Maar ook een tennisbal of stuiterbal kan goed zijn werk doen om je kat aan het spelen te krijgen. Blijf er wel bij om de bal nadien weer veilig op te bergen. 

Knikkers en balletjes van dit formaat zijn minder geschikt. een kat zou ze best weleens op kunnen eten met alle gevolgen vandien.

Ook zijn er ballen die uit zichzelf bewegen. Ideaal om je kat te laten jagen. Mijn vriend is aan het nadenken om zelf zo'n bal te programmeren of te printen. Voor katten is dit ideaal speelgoed. Onvoorspelbaar en heerlijk om te proberen te pakken.

Hengels

Het is ideaal om je kat zijn energie te laten kwijt kunnen door hem met een hengel te laten spelen. Dit speeltje zorgt voor interactie, jachtinstinct en vooral ook veel grappige sprongen. Daarnaast is dit een ideaal speeltje om op een veilige afstand met een angstiger kitten te kunnen spelen. Een goede hengel is bijvoorbeeld de hengel op het plaatje hiernaast. Hij is wat prijziger maar dan heb je wel diverse dingen waar je kat achteraan kan jagen. 

Onze katten genieten volop van het spelen met een hengel. En de kittens zijn er ook allemaal voor in. Wel is het oppassen! Katten zijn snel als ze vol in het spel zitten. Houd de hengel dan ook niet bij je voet of been want ze kunnen zo maar eens hun nagels uit hebben en dan mis grijpen... Tevens moet je een hengel na spelen altijd weer opbergen want een kat kan verstrikt raken in het touwtje.

Laserlampje

Dit speeltje is ideaal voor jagers en zorgt voor uren pleizer. Voor ons is het genieten om te zien hoe een kat erin op kan gaan om de laser te pakken. En de kat kan even zijn energie kwijt. Zelf hebben wij een apparaat waar de laser zelf beweegt. Onze shadow is zo lui dat hij erbij gaat liggen en zijn poot op het lampje legt. Spidey en de kittens rennen er wel vrolijk achteraan.

Snuffelzakjes

In een eerder blog vertelde ik al over de leuke snuffelzakjes. De zakjes zijn handgemaakte speelzakjes voor katten en zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen. Je kan zakjes hebben met alleen de geur erin maar ook zijn er zakjes met een knisper, belletje of lintje wat het nog leuker maakt om mee te spelen.

 

Deze snuffelzakjes zijn van Hippesnuffelzakjes.nl. En tot 5 juli loopt er een leuke winactie mee op dit blog.

Dozen

Hoe leuk bovenstaande speeltjes ook zijn. Bij ons in de kamer staan altijd dozen. katen en Dozen... ze kunnen niet zonder elkaar. Dozen geven een veilig gevoel en katten gebruiken ze dan ook vaak om in te schuilen. Het verlaagd ook hun stressniveau. Vooral bananendozen doen het hier goed. Die hebben meerdere gaten erin waardoor katten vanuit hun schuilplek nog steeds kunnen jagen. Pas dus op dat er geen pootjes uit de doos steken die je willen pakken.

Handen

Hoewel veel mensen kittens met handen laten spelen, is dit niet aan te raden. Waar het misschien nog schattig is als een kitten dit doet is het pijnlijk als een volwassen kat handen (en voeten) nog steeds als een speeltje ziet. Ik moet toegeven dat het moeilijk is om katten niet met handen te laten spelen maar verstandig is het allerminst. Leer katten niet aan om dit te doen en als je kat dit doet zeg dan duidelijk nee en negeer hem een tijdje. Zo leert hij dat hij door met handen te spelen geen aandacht krijgt.

 

Hoeveel speelgoed je ook hebt, het kan niet voorkomen dat je kat op bijvoorbeeld vliegen jaagt of als hij buiten komt, dat hij je weleens blij wil maken met een dode mus of ander dier. Dit is nu eenmaal zijn gedrag en dat is er niet uit te halen.

 

Wat zijn de favoriete speeltjes van jouw kat? En welk speeltje staat er nog op jullie gezamelijke verlanglijstje? Laat het weten in een reactie.

 

p.s. Als je iets via een link in dit artikel koopt (op de snuffelzakjes na) dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jouw niets extra's en je maakt mij er blij mee. Alvast bedankt.

Reactie plaatsen

Reacties

VerKlaproos
4 jaar geleden

Haha super slim juist van je kat dat je door heeft dat dat rode lampje uit t apparaat komt. Technisch gezien heeft ie m gevangen 😉

Maak jouw eigen website met JouwWeb