what's cat?! Gezonde kat aanschaffen

Gepubliceerd op 11 juli 2020 om 12:16

Als je een kat aan wil schaffen heb je meerdere opties. Schaf je er een aan via het asiel dan kan je er altijd vanuit gaan dat het een gezonde kat is. Tevens heb je dan vaak 2 weken dierenartsgarantie.

 

Maar als je een kat aanschaft via een particulier dan kan het zomaar zijn dat je een katje aanschaft dat niet gezond is. Je kan er wel voor zorgen dat je zelf zo goed mogelijk checkt of hij niets mankeert. Met onderstaande tips hoop ik je op weg te helpen.

 

Uiterlijke kenmerken gezonde kat

Aan het uiterlijk van de kat kan je vaak al goed zien of hij wel of niet iets onder de leden heeft. Natuurlijk zijn dingen als epilepsie niet te zien aan het uiterlijk. Hiervoor zal je dus moeten vertrouwen op de verkoper. Het kan bij epilepsie ook zo zijn dat de kat hier nog geen teken van heeft gegeven. Soms uit zich dit pas op latere leeftijd.

  • De kat heeft een zachte en glanzende vacht. 
  • Het tandvlees van de kat heeft een bleke kleur.
  • Er zitten geen rode verkleuringen op het tandvlees.
  • De neus is droog en warm.
  • Er zit geen slijm of afscheiding bij de neus. Als dit wel zo is kan dit wijzen op niesziekte. Dit kan zeer besmettelijk zijn bij katten en zelfs lijden tot blindheid of dood.
  • De ogen van de kat dienen ook helder en schoon te zijn. Ook hier geldt weer dat als dit niet zo is dit kan wijzen op niesziekte/ontstoken ogen. Dit kan leiden tot blindheid.

   

  Op de foto hiernaast zie je een kitten met ontstoken ogen. Een van die ogen heeft ook op het oog zelf beschadigingen opgelopen waardoor het nu wazig is. Het is niet duidelijk of dit kitten door dit oog kan zien.

  Gedrag gezonde kat

  Een gezonde kat zal zich, actief gedragen. Een kitten zal lekker spelen en vaak ook goed nieuwsgierig zijn. Een wat oudere kat kan al wel wat rustig er zijn maar zal ook nog genoeg activiteit laten zien. Het kan gebeuren dat een kat wat angstig is als je langs komt. Dan is het aan te raden om de eigenaar te vragen om jou wat filmpjes te sturen van de kat als jij weg bent. Misschien vindt de kat het te spannend en reageert hij daarom anders.

  Vaak zat heb ik kittens die, de 1e keer dat ze een adoptant ontmoeten, wegkruipen. Maar zodra de adoptant weg is komen ze weer tevoorschijn en zijn ze weer zichzelf. Ik stuur daarom altijd filmpjes zodat ze adoptanten ook zie hoe het kitten zich gedraagt.

   

  Mocht je nog tips hebben om te herkennen of een kat/kitten gezond is dan mag je ze hieronder delen. Dan kan ik het artikel te zijner tijd weer updaten.

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Melanie Hoogvliet
  4 jaar geleden

  Wij hebben een aantal jaar geleden een kat uit het asiel gehaald die had een ruwe vacht en heel weinig haar. Dit is 3 jaar later nog steeds zo maar gelukkig is die volgens de dierenarts wel kerngezond.

  Mijn meest belangrijke tip is
  een kat zoekt zijn eigen baasje. ga je bijv naar het asiel voor een rode kat maar is er een zwarte die steeds naar je toekomt dan is dat de kat voor jou

  Maak jouw eigen website met JouwWeb