What's cat?! Voordelen van adoptie uit het asiel

Gepubliceerd op 2 juli 2020 om 12:40

Gastblog van Sanne, catmom.nl

Nu we niet op vakantie kunnen en we veel tijd binnenshuis doorbrengen zijn mensen massaal op zoek naar kittens. Op zich niet zo gek want het opvoeden van een kitten kost tijd en momenteel hebben mensen die thuis (aan het werk) zijn veel tijd om hier aandacht aan te besteden. Overweeg altijd wel goed dat een kat 10 tot 15 jaar bij je blijft. Vraag jezelf dan ook goed af of je in de toekomst (wanneer je weer gewoon aan het werk bent) ook nog voldoende tijd hebt om aan je kat te besteden. Het zou zonde zijn als je nu vanuit een impuls een kat aanschaft en deze later in het asiel beland. Momenteel zijn er ook erg veel katten die in het asiel verblijven en een gouden mandje verdienen.


Helaas bestaan er vooroordelen over katten die in een asiel zitten. ‘Er zal wel iets mis zijn met die kat, anders zou hij niet in het asiel zitten’ wordt helaas nog vaak geroepen. Echter vaak geheel onterecht. De meeste katten die in het asiel zitten zijn hele lieve beestjes. Hun voormalige eigenaren hebben vaak onderschat hoeveel tijd zij kwijt zouden zijn aan een kat. Of de gezinssituatie veranderd waardoor het niet meer haalbaar is om voor een kat te zorgen. Soms zagen zij dan geen andere optie meer dan de kat naar het asiel te brengen.

 

Mogelijke oorzaken waarom katten in het asiel belanden

• De familie wordt uitgebreid met een baby, de kat blijkt niet goed om te gaan met de baby. Of de kat ervaart veel stress door de komst van de baby.
• De eigenaren van de kat gaan uit elkaar waardoor de kat onvoldoende aandacht krijgt nu hij geen 2 baasjes maar nog maar 1 baasje heeft.
• De nieuwe katteneigenaar blijkt onverwachts allergisch te zijn voor katten (kattenharen of huidschilfers van de kat)
• De katteneigenaar verhuisd en de nieuwe verhuurder staat het niet toe dat er huisdieren gehouden worden
• De financiële situatie veranderd waardoor het zorgen voor (meerdere) kat(ten) te duur wordt.
• Het baasje van de kat gaat qua gezondheid zoveel achteruit waardoor het hem niet meer lukt om goed voor de kat te zorgen (kattenbak schoonmaken, eten en drinken geven, borstelen, nageltjes knippen).
• Het baasje had in een opwelling besloten om een kat in huis te nemen en onderschat hoeveel tijd de zorg voor een kat zou kosten.

 

En zo kunnen er nog tal van redenen zijn waardoor de voormalige eigenaar besloten heeft om de kat naar het asiel te brengen. Dat wil dus helemaal niet zeggen dat er iets mis zou zijn met de kat. In tegendeel, vaak heeft de kat eerder een heel erg liefdevol thuis gehad maar maakte de situatie dat het baasje helaas afstand moest nemen van zijn of haar kat. En iedere kat verdient toch een liefdevol thuis? Een goede reden om een kat te adopteren dus! Maar het adopteren van een kat heeft meer voordelen. Het zal je niet ontgaan zijn dat tijdens de coronacrisis de vraag naar kittens is toegenomen en de prijzen van kittens daardoor enorm zijn gestegen. Waar je eerder voor een ras kat soms 650 euro betaalde, gaan er nu ras kittens weg voor 900 tot 1100 euro. De prijs van een asiel kat is echter niet gestegen, afhankelijk van bij welk asiel je deze aanschaft zal de prijs tussen de 80 euro en 150 euro liggen. (Ook afhankelijk van de leeftijd van een kat of kitten).

De voordelen van het adopteren van een asiel kat


• Zoals net besproken, de kosten. Daarnaast is de gezondheid van een asiel kat gecheckt door de dierenarts en hebben zij de nodige vaccinaties gekregen.
• Vaak is de kat al gecastreerd of gesteriliseerd. Ook dit scheelt weer een hoop dierenarts kosten.
• Er is al veel bekend over het karakter van een asiel kat, bij een kitten is het nog wat moeilijker te zeggen hoe het karakter zich zal ontwikkelen.
• Doordat er al veel bekend is kan er beter ingeschat worden of de kat bij jouw eigen karakter past. En nog belangrijker of de kat binnen jouw gezinssituatie past. Er is namelijk al bekend of de kat goed met kinderen om kan gaan/ of dat hij met honden op kan schieten, of dat hij juist een rustiger thuis nodig heeft.
• In tegenstelling tot een kitten is een volwassen asiel kat al zindelijk en goed gesocialiseerd.
• Door te adopteren zorg jij ervoor dat er weer een kat een nieuw liefdevol thuis krijgt.

 

Genoeg redenen dus om de adoptie van een asiel kat te overwegen. Wat echt aan te raden is, is om verschillende keren langs te gaan in het asiel. Zo kun je samen met de asielmedewerkers erachter komen welke kat het beste bij jou past. En kun je op een rustige manier kennis maken met je nieuwe viervoeter vriendje voordat hij definitief bij je komt wonen. Zo merk je ook goed of er een echte klik is.

 

Heb jij weleens een kat geadopteerd of overweeg je om dit te doen?

 

Dit blog is het eerste blog in een reeks gastblogs. Het is geschreven door Sanne. Hieronder stelt ze zich aan je voor.

Ik ben Sanne, 29 jaar, ik woon samen met mijn vriend en onze kat in het bourgondische Breda. Mijn kat Theodore is een golden shaded Britse korthaar. Om mijn vrienden en familie niet te spammen met kattenfoto’s ben ik een Instagram account voor hem gestart (en meer mensen dan ik ooit had verwacht blijken foto’s van hem te kunnen waarderen, hij heeft inmiddels bijna 25k volgers). Ook vroeger hebben we thuis altijd katten gehad. Ik merkte dat ik er tegenaan liep dat wanneer ik informatie zocht over katten ik deze moeilijk kon vinden en deze info overal verspreid stond. Vandaar dat ik een blog startte met alle info over katten (gedrag, gezondheid en tips) zodat alle info op een plek te vinden is. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik met Laura in contact kwam en ze me vroeg of ik een gastblog wilde schrijven. (Over katten raken we nooit uitgepraat). Ook ben ik voor catmom.nl op zoek gegaan naar de mooiste mandjes en krabmeubels voor je kat die echt een toevoeging zijn aan je interieur om deze op te nemen in het assortiment van de catmom.nl webshop. Items waar niet alleen je kat, maar ook jij als catmom heel blij van wordt.

Reactie plaatsen

Reacties

Wendy
4 jaar geleden

Lijkt me een goed idee om te adopteren. Een kat verdient een goed huis!

Maak jouw eigen website met JouwWeb