Ontspannen onder druk

Gepubliceerd op 10 januari 2021 om 07:46

Ik had al veel gehoord over druk vesten en verzwaringsdekens. En zelf was ik al geregeld gaan onderzoeken of dit voor mij een optie zou zijn.

Als ik overprikkeld en onrustig was dan kwam mijn vriend vaak om mij heel stevig te omarmen of om boven op mij te gaan liggen. En op die manier kon ik dan ontspannen.

Ik ben in contact gekomen met GravityBlankets en zij stelden mij een verzwaringsdeken ter beschrikking om te testen en over te bloggen. 

Wat is een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is, zoals het woord al zegt, een deken die verzwaard is. Het is een deken met meerdere compartimenten waarin korrels van microglas zitten. Doordat deze korrels in compartimenten zitten verdelen ze het gewicht gelijkmatig over je lichaam.

De deken voelt aan als een stevige knuffel en zorgt voor een diepe druk. Onder deze druk worden in het lichaam serotoniene en oxytocine aangemaakt en dit helpt om je beter te ontspannen. De aanmaak van serotonine zorgt ervoor dat melatonine makkelijker aangemaakt kan worden waardoor je lichaam zichzelf kan vertellen dat het tijd is om te gaan slapen. 

 

Welk gewicht moet je hebben

Het is aan te raden om in het begin te kiezen voor een deken die ongeveer 10 procent is van jouw lichaamsgewicht. Natuurlijk is de ervaring voor iedereen anders maar dit is wel een goede richtlijn. 

Zelf koos ik voor een deken van 10 kg. Ik woog op dat moment nog boven de 100 kg maar was natuurlijk wel al af aan het vallen. Hij zou dus in het begin wat te licht kunnen zijn, maar naar verloop van tijd zou hij dan wel goed zijn (en op den duur misschien zelfs te zwaar).

Hoe ervaar ik de deken?

In het begin heb ik moeten opbouwen met de deken. Dit betekende dat ik eerst maar een kwartier eronder lag en dit langzaam uit ging breiden tot de hele nacht. Ik merk dat ik het echt heerlijk vind en er goed door kan ontspannen. 
Doordat ik een deken pakte die in de eerste weken wat aan de lichte kant was voor mij gewicht, hielp mij dit goed om te wennen. Nu ik sinds een aantal dagen onder de 100 kg zit, merk ik pas echt hoe lekker zwaar de deken is. 

Ik merk dat ik beter en dieper slaap als ik met de deken slaap en dat het me echt helpt om tot rust te komen. Omdat ik 1x in de week een oproep-nachtdienst heb, slaap ik er die nacht niet onder. Mijn vriend vindt dat niet erg want ook hij merkt dat hij enorm kan ontspannen van onder die deken slapen. 

We gebruiken hem beide op een andere manier. Ik lig met mijn hele lichaam onder de deken maar wil hem vooral echt hoog hebben liggen (tot aan mijn oren). Hij wil het gewicht vooral op zijn benen hebben liggen. Hierdoor worden zijn benen rustiger en slaapt hij beter. Ik denk dat deze deken zeker wel kan helpen bij een betere en fijnere nachtrust.  En soms gebruik ik hem zelfs als ik op de bank tv zit te kijken en wil ontspannen.

Werkt de deken alleen bij autisme

De deken is niet specifiek bedoeld voor mensen met autisme. Vaak is het wel zo dat de deken bij autisme helpt maar dit is niet voor iedereen zo. Mijn vriend heeft (zover wij weten) geen autisme en ook hij ervaart de deken als prettig. 
Ook bij ADHD of wiebelbenen is de deken goed te gebruiken. En ik denk dat het voor iedeeen die van een stevige knuffel houdt, zeker een aanrader is. 

Zie ik nadelen?

Het klinkt allemaal heel positief maar mijn vriend en ik ontdekten wel 1 nadeel. De deken is namelijk best breed. En als je dan met 2 personen in een bed slaapt trekt de deken, door zijn gewicht, het dekbed wat naar beneden bij 1 persoon. Hierdoor is het voor de ander soms lastiger om genoeg dekbed te hebben.

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit een samenwerking met GravityBlankets. Ik heb het product waarover ik schrijf ontvangen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.