Postcrossing

Gepubliceerd op 6 maart 2019 om 07:39

Zoals jullie vast al wel weten doe ik aan Postcrossing. Maar wat is dat? En hoe werkt het precies? Hieronder vertel ik jullie er graag meer over. 

Wat is het?

Postcrossing is een project waarbij je internationaal kaartjes met elkaar uitwisselt.  Het werd op 13 juli 2005 gestart door Paulo Magalhães uit Portugal. Inmiddels heeft het 760,259 leden en zijn er al meer dan 51 miljoen kaartjes verstuurd. Deze kaartjes hebben samen al meer dan 257 miljard km afgelegd en dat is bijna 6.5 miljoen rondjes om de wereld heen! Op het moment dat ik deze blog schrijf zijn dit de cijfers. Maar iedere dag, sterker nog elk uur kan dit met honderden verschillen. 

 

Hoe werkt het?

Nadat je op de website van Postcrossing een account aangemaakt hebt, kan je een adres opvragen waar je een kaartje naartoe gaat sturen. In het begin kan je vijf adressen tegelijk opvragen, maar dit worden er meer als je vaker stuurt en ontvangt. Ik kan er nu 11 per keer sturen. 

Kaartje sturen

Als je een kaartje gaat sturen zet je daar altijd het adres en de postcard id op. Je postcard id krijg je zodra je aangevraagd hebt dat je een kaart wil sturen. De postcard id is een code bestaande uit twee letters (over het algemeen de ISO-landcode, dus NL voor nederland, DE voor Duitsland enz) en enkele cijfers(ik denk dat dit het aantal kaartjes is wat al verstuurd is vanuit dat land). Deze code schijf je als verzender dus op de kaart. Verder zet je er een leuk verhaatje op en dan gaat je kaart op reis.

Kaartje ontvangen

Als jouw kaartje aankomt bij de beoogde ontvanger dan gaat deze naar de site. Hier vult hij de postcard id in en dan registreert hij zo de kaart. Daarom is deze code heel belangrijk. Naast de code kan de ontvanger een foto uploaden en een berichtje typen. Dit berichtje ontvang jij als verzender dan. Ik vind het altijd leuk als mensen blij zijn met het kaartje. Dit doet mij goed.

Jouw adres

Wanneer een kaart die jij verzonden hebt geregistreerd is,  wordt jouw adres één keer vrijgegeven in de database. Iemand anders op de wereld die op dst moment op verzenden drukt, krojgt dan jouw adres. Er komt dan dus een jaartje jouw kant op.

 

Expired

Als een kaart na 60 dagen niet is geregistreerd, is deze "expired". Je kan dan als verzender toch een ander adres opvragen, maar dan dus zonder registratie. Anders moet je heel lang wachten. Daarna heeft de ontvanger nog steeds de mogelijkheid te registreren. Dit kan tot wel een jaar na verzenden.

Id vergeten

Waneer je een kaartje krijgt en de verzender is vergeten er een id op te schrijven,  of je bent het zelf vergeten op een kaart te zetten, dan kan er hulp gevraagd worden  aan het Postcrossing-team om alsnog het ID te kunnen achterhalen, wat in verreweg de meeste gevallen lukt.

 

 

 

Dit was in het kort even een uitleg van postcrossing.  Ik vind het zelf heel leuk om te doen. Stiekem hoop ik voor vrijdag nog een geregistreerde kaart te hebben. Dan mag ik er namelijk met de travel mode nog een vanuit Duitsland sturen. Hier volgt in een ander blog meer over.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
4 jaar geleden

Leuk idee! Post.nl zal ook wel blij zijn met al die kaartjes, is voor hen weer mooie omzet.

íngrid
4 jaar geleden

wat een leuk idee dit. kende ik nog niet

Maak jouw eigen website met JouwWeb