Bezoek aan reichsburg Cochem

Gepubliceerd op 7 maart 2019 om 07:25

Afgelopen dinsdag ben ik op bezoek gegaan bij de Reichsburg in Cochem (Duitsland). Dit is een heel mooi kasteel wat op je wacht als je een berg,in het centrum van Cochem,  op gewandeld bent.

 

Ik ben zelf totaal geen grote fan van het wandelen in de bergen. Door mijn korte achillespezen is dit zelfs enigszins moeilijker voor mij dan voor anderen. Maar als zo'n pareltje op je wacht bij bovenkomen dan is dat totaal geen probleem. (Al was ik wel moe.)

 

De burcht

Deze burcht bevindt zich zoals eerder gezegd op een berg en kijkt uit over het plaatje Cochem. Het ziet er sprookjesachtig uit en is echt een kasteel zoals ik mij dat voor zou stellen.  En dan te bedenken dat deze burcht al vanaf het jaar 1000 op deze plek staat.

Wel is hij niet al die tijd hetzelfde geweest. Zo heeft de burcht meerdere renovaties gehad o.a. doordat hij in een successieoorlog beschadigd werd. Daarom is hij in de19e eeuw gerestaureerd en weer opgebouwd.

 

Het is mogelijk om in de burcht een rondleiding te volgen. Dit kan op verschillende tijden en ik verschillende talen. WIj zouden eigenlijk de Engelse rondleiding krijgen. Maar omdat er alleen maar Nederlandse bezoekers waren en 2 Russen die het oké vonden om de rondleiding te volgen vanaf een papiertje met de vertaling in het Russisch, kregen wij de rondleiding in het Nederlands.

 

Geschiedenis

De rondleiding begin met een stuk geschiedenis over de burcht. Hierin wordt o.a. verteld dat de burcht ooit voor 500 duitse mark gekocht is door iemand en vervolgens opgeknapt is. 

In 1698 is de burcht tijdens een bezetting in brand gestoken en deels tot ontploffing gebracht. Er bleef toen niet veel van over op de heksentoren na. De burcht werd pas in 1868 weer gekocht en verbouwd door de Berlijnse koopman Louis Ravené Hij kocht de grond/burcht voor 300 Goldmark en begon aan de grote wederopbouw.

Louis had bedacht dat hij de burcht voor zijn familie wilde herbouwen als zomerresidentie. Op het moment dat hij de burcht kocht stond er nog slechts een hoofdtoren met een ernaast staande ronde trappentoren (ook wel de heksentoren genoemd omdat hij ongeschonden uit de strijd gekomen is).

Van 1874 tot 1877 vond de wederopbouw vooral plaats. Het was geen reconstructie maar meer een interpretatie van hoe het zou moeten/kunnen zijn. In 1877 was de wederopbouw klaar maar bij het openingsfeest was de vrouw van Louis niet aanwezig. Zij had hem namelijk verlaten voor een jongere man. Het leeftijdsverschil tussen Louis en zijn (ex) vrouw was maarliefst 23 jaar!

Lang heeft Louis niet kunnen genieten van zijn burcht. In 1879 overleed hij namelijk. Zijn zoon Louis August Revené zette het werk voort en pas in 1890 was alles echt af. De burcht deed toch dienst als zomerresidentie van de familie Ravené en bleef wel 75 jaar in hun bezit. Daarna werd hij, in 1942 verkocht aan de overheid en na de oorlog kwam de burcht in hadden van de deelstaat Rijnland-Palts. De gebouwen deden toen dienst als opleidingsgebouwen voor een bestuursopleiding. Vanaf 1978 is de burcht in het bezit van Cochem

Op dit schilderij is Louis Revené met zijn vrouw en kinderen te zien. 

Rondleiding

Tijdens de rondleiding bezoek je 7 kamers van het kasteel. Hierin worden weetjes verteld, krijg je meer over de geschiedenis te horen, komen legendes aan bod en worden ook grapjes gemaakt.  

De geheime deuren van de burcht worden getoond en zelfs honden mogen mee naar binnen. Hierdoor konden wij onze hond ook meenemen. Ze heeft zich heel goed gedragen. 

Voor kinderen is dit ook heel leuk want die worden er goed bij betrokken. 

Aanrader?

Ik zou deze burcht zeker bezoeken mocht je in de buurt zijn. Hij is mooi, en zeer goed onderhouden. Ook mag je gewoon fotos maken en filmen en dit mag zelfs met flits! Hieronder zie je nog wat foto's die ik maakte. 
Wil je meer zien dan zal de de burcht toch echt zelf moeten bezoeken. 


De brievenbus moest ik natuurlijk op de foto zetten. Ik kocht ook meteen een kaartje voor mijn postcrossing travelmodus. Hierover lees je morgen meer. 

Dit vind ik zelf wel een mooi beeld. Of het ook technisch een goede foto is weet ik niet, maar ik vind hem wel mooi. 

Bovenstaand mozaïek is  4 meter breed en 8 meter hoog. Hierdoor is het in de wijde omgeving te zien.

Naar de website van de burcht? Klik op de afbeelding


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Skincarebynaomi
4 jaar geleden

Hier ben ik ook weleens geweest. Echt een prachtige locatie

Iris
4 jaar geleden

Mooi geschreven Laura! Klinkt als een mooie plek om met onze hond een keer naartoe te gaan!
Geniet ervan daar:)

Janet
4 jaar geleden

Leuk! Ik was vorig jaar een midweek naar Cochem. Ik vond het erg leuk en de omgeving is echt prachtig! Ik heb ook de rondleiding in het kasteel gedaan. Ik heb op zich niet zo veel met die rondleiding, ik kijk liever zelf rond.

Henk
4 jaar geleden

Vond het paar jaar geleden toen we in cochem belandden ook een erg leuk uitje, mooi kasteel!