Belangrijke/speciale dagen in vastentijd

Gepubliceerd op 13 maart 2019 om 08:50

Ik vind het belangrijk om wat meer te leren over het vasten en de vastentijd, omdat dat oorspronkelijk is waar deze 40 dagen uitdaging vandaan komt. Daarom heb ik bedacht om deze dagen ook wat blogs over vasten te schrijven. Vandaag blog 1. De belangrijke dagen rondom vasten en Pasen. Omdat er bij ieder geloof iets overeenkomend als vasten is, kijk is nu alleen naar het katholieke stuk.

Vastenavond

Misschien herken je hier het vastelaovend in. Dat is limburgs voor vastenavond en zo wordt daar vaak ook het carnaval genoemd. De vastenavond zelf ik de laatste dinsdag voor de vastentijd. De dinsdag van carnaval. Deze staat ook bekend als vette dinsdag. Tot middernacht mag dan nog carnaval worden gevierd. Daarna begint de vastentijd tot het paasfeest. 

Aswoensdag 

Sinds 1983 een verplichte vastendag voor Rooms-katholieken net als goede vrijdag. Dit houdt in dat ze, als ze tussen de 18 en 60 jaar zijn, die dag maar 1 volledige maaltijd mogen. Voor alle katholieken is aswoensdag het begin van de 40 dagen durende Vastentijd. Vanaf Aswoensdag tot Pasen zijn er veertig vastendagen, waarbij de zondagen niet worden meegerekend. Op aswoensdag kan je een askruisje komen halen als uiting van bezinning en boetvaardigheid. 

De zondagen in vastentijd.

De zondagen in de vastentijd is men niet verplicht te vasten. Net zoals dat ik niet verplicht ben te bloggen op deze 6 zondagen. De 1e vijf zondagen zijn vernoemd naar beginwoorden van het introïtus gezang. Een gezang uit het eerste deel van de mis.

De eerste zondag heet Invocabit. Dit staat voor 'Roept hij Mij aan'

De tweede zondag noemt men Reminiscer. Hierin herken je misschien het engelse woord reminiscence. Deze zondag staat voor de woorden 'Gedenk uw barmhartigheden'

De derde zondag wordt ook wel Oculi genoemd. Oculi is Latijn voor 'ogen'. 

De vierde zondag staat ook wel bekend als halfvasten en wordt in het latijns Laetare genoemd. Laetare betekent verheug U. Op deze zondag wordt gevierd dat men halverwege de vastentijd is. Dit betekend dat het paasfeest in aantocht is. Vanaf de negende eeuw viert men dit met een soort feestje.

De Vijfde zondag is Judica. Judica staat voor Verschaf mij recht. Op deze zondag vraag met aan God of Hij hen kan beoordelen. En met Zijn licht kan leiden naar Zijn huis. 

Als laatste is er de zesde zondag, Ook wel Palmzondag genoemd. Deze zondag vindt plaats voor de goede week en is de laatste zondag voor Pasen. Op deze zondag vieren ze de intocht van Jezus in Jeruzalem. Op deze dag wordt ook Palmpasen gevierd waarbij de kinderen al zingend met een versierde stok en broodhaantje over straat gaan. In de kerk worden op deze dag palmtakken(in andere landen zijn het andere takken ivm het klimaat) gezegend. Deze worden na de mis achter het kruisbeeld gestoken. 

Goede week

De goede week, week in aanloop naar Pasen, ook wel Stille WeekHeilige WeekGrote Week of lijdensweek genoemd en in het LatijnHebdomas Sancta of Hebdomas Maior, is in het christendom de naam voor de week vanaf Palmzondag tot Stille zaterdag. Het zijn de laatste zeven dagen van de Vasten. In deze week worden ook dagen als witte donderdag en goede vrijdag gevierd. 

Witte donderdag

Witte donderdag is de donderdag voor Pasen. Op deze dag wordt het laatste avondmaal van jezus met zijn apostelen herdacht. 

Goede vrijdag

Goede vrijdag is eigenlijk als je naar de gebeurtenissen kijke helemaal niet zo goed. Het is de dag dat Jezus gekruisigd wordt en sterft. Toch zien ze dit als een goede dag omdat hij zich opofferde om te verzoenen voor de zonden die begaan zijn.

Stille zaterdag

Stille zaterdag is de laatste dag van de vastentijd. Deze dag herinnert aan de periode dat Jezus in het graf lag. De klokken van de kerk evenals andere kerkelijke activiteiten liggen stil. Dit in afwachting van de komende paasdagen. Iedereen die hoorde over de dood van Jezus of die er bij was werd er stil van. Dit is in de ogen van velen de stilste dag uit de geschiedenis. 

 

 

Mijn informatie heb ik van https://visie.eo.nl/, https://www.beleven.org/feesten/christenen/, https://nl.wikipedia.org/wiki/Vastentijd 

Reactie plaatsen

Reacties

Wendy (@smurfigeknutselfan)
5 jaar geleden

Ik heb nog een aanvulling;
Bij de katholieken gaan de klokken op witte donderdag weg ( naar Rome). Vanaf die tijd zijn ze weg, er wordt niet meer geluid, tot en met paaszaterdag tijdens de mis , komen ze terug samen met het paasvuur.
En op goede vrijdag eten ze geen vlees net als op aswoensdag.

Fijne vastentijd.