De nationale week zonder vlees

Gepubliceerd op 12 maart 2019 om 12:29

Ik hou van uitdagingen. En zo kan het weleens gebeuren dat ik zomaar opeens iets doe waar ik vooraf nooit van dacht dat ik het zou doen. Of dat ik spontaan ergens aan mee doe omdat ik het voorbij zag komen. Zo ook met de Nationale week zonder vlees. Deze kwam op Instagram voorbij en ik dacht, dat wil ik wel eens proberen. 

 

Wat is de Nationale week zonder vlees

In de week zonder vlees eet je een week lang geen vlees. Deze week ik opgezet door een stichting die wil laten zien en proeven hoe lekker en gemakkelijk het is om één week geen vlees (en vis) te eten. En om de impact van het eten van vlees duidelijk te maken.  Het is een initiatief van Isabel Boerdam, De Hippe Vegetariër. 

Waarom is deze week er

De stichting gelooft niet dat het nog nodig is om elke dag vlees te eten. Daarom willen ze proberen om mensen een meer flexitarisch eetpatroon te laten krijgen, waarin vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische gerechten.  Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je gemiddeld al 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees.  Kan je je voorstellen wat dit op een jaar is? Als je 1 dag in de week geen vlees eet en dit een jaar lang doet, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en tegen de 1000 liter aan water.  Een flinke vermindering dus van de voetafdruk die we achterlaten.

Wat zijn de verwachtingen

Ik verwacht dat dit wel een lastige week gaan worden, daar ik door mijn autisme geen hele goede eter ben. Vaak hebben wij een vast scala aan gerechten waarvan vlees een groot deel uitmaakt.  Maar ik heb de gerechten gepland en ook de boodschappen zijn in huis dus ik kan niet meer terug. Hoe onze week eruit ziet zie je hieronder. Afwisselend? Nee. Uitdaging... Zeer zeker

 

Dag van de week Diner
maandag Pasta met vleesvervanger, worteltjes, mais en saus
dinsdag Pannenkoeken
woensdag Kaasschnizel met rosti en broccoli
donderdag Rijst, erwtjes, wortelen, bonen
vrijdag Salade pasta, sla, appel, pesto
zaterdag Kaas schnizel met rosti en sperzibonen
zondag wraps met vleesvervanger, mais en sla

Op het moment van schrijven (dinsdag 12 maart 2019 om 12:15) is dit de stand van zaken qua deelnemers en besparing. Voor de actuele stand kan je kijken op: https://weekzondervlees.nl/ 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Wendy
4 jaar geleden

Ben heel benieuwd hoe je deze week gaat bevallen. Ik eet al jaren geen vlees en vis en de laatste tijd ook steeds meer natuurlijke producten.
Ik eet ook geen snoepjes met dierlijke producten, dus alleen vegan snoepjes.
Ik voel me er beter bij.
Benieuwd hoe jij deze week ervaart.👍😊🐞

Juliette - Strongbody.nl
4 jaar geleden

Wat leuk dat je meedoet! Ik had vorig jaar ook een blog erover geschreven. Ik eet zelf geen vlees en ben heel blij met dit initatief! Het is een kwestie van mindset je kan veel meer met groente dan je denkt!

Sabine
4 jaar geleden

Wij eten een paar keer per week vegetarisch en dat bevalt heel goed. Zeker op dagen dat er gesport wordt; lichter verteerbaar. Succes deze week!

Balou
4 jaar geleden

Goed dat je hieraan meedoet voor de diertjes! Pannenkoeken hebben wij hier afgelopen vrijdag ook gegeten, hmmm😍

Wendy (@smurfigeknutselfan)
4 jaar geleden

Ik eet al jaren geen vlees en vis. Dit nadat ik erachter kwam dat wanneer ik geen vlees eet geen last meer had van mijn reumatische klachten. En dus hiervoor ook geen medicijnen hoeven innemen.

rachel
3 jaar geleden

ik kan echt niet zonder vlees en aangezien ik medisch keto/koolhydraatarm eet ook een beetje een must. vleesvervangers mag ik niet dus een week geen vlees voor mij zal niet gebeuren. wel goed dat andere er over nadenken vind ik

www.lafamiliab.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb