Sociale betrokkenheid tijdens het vasten

Gepubliceerd op 14 maart 2019 om 03:46

Tijdens het vasten, heb je tijd om stil te staan bij jezelf. En ook bij de ander. Wat doe jij voor een ander? Help je iemand in de supermarkt? Geef je een bloemetje aan een zieke of stuur je zomaar wat kaartjes? Er zijn veel manieren om anderen te helpen/ondersteunen, om er voor anderen te zijn. 

In dit blog geef ik je graag wat ideetjes over hoe je tijdens het vasten (en ook daarna) sociaal betrokken kan zijn.  

 

Verdiepen in andere culturen/Kom in contact met vluchtelingen/andersgelovigen. 

In deze tijd zijn we vaak schuw van iemand die anders is. Iemand die niet hoort binnen wat wij kennen. of iemand niet past binnen het ideaalbeeld wat we van de wereld hebben.  En dat een eenling in deze tijd zonder moeite veel dode kan maken hebben we gisteren gezien toen we weer werden opgeschrikt door een aanslag.

Maar wat we ook geloven of waar we ook vandaan komen, we zijn allemaal mensen. en allemaal willen we maar één ding. Zo goed mogelijk met elkaar omgaan en goed met elkaar samenleven.  Daarom kan je je verdiepen in andere culturen, kijken of je een keer kan helpen bij een gebedshuis.  Ga eens langs bij een vluchtelingenopvang of help een vluchteling om de taal te leren. Probeer op deze manier elkaar te helpen. we zijn een multiculturele samenleving en het is belangrijk dat wel elkaar leren kennen om ook echt samen te leven. 

Bezoek eenzame mensen, zieken en ouderen

In deze moderne wereld vol technologie voelen mensen zich ook meer dan ooit eenzaam. Ook ik merk dat meekomen in de maatschappij, vrienden maken en meedoen, niet altijd zo makkelijk is als men denkt. De socialmedia is leuk, maar het haalt het niet bij echt face to face contact. 

Probeer een keer op bezoek te gaan bij mensen die alleen zijn, mensen die ziek zijn, of bij ouderen. Dit zal zeker gewaardeerd worden. Een glimlach, luisterend oor, goed gesprek of wat aandacht is vaak al een  hele welkome afleiding. 

Geef een bloemetje als uiting van dankbaarheid

Wie ben jij dankbaar? We laten elkaar dit veel te weinig merken. Daarom kan het heel wat zijn als je je geliefde of andere mensen die je dankbaar bent een bloemetje geeft als uiting van je dankbaarheid. maar niet alleen een bloemetje kan een dankjewel zijn maar ook een keer op de koffie of een lief kaartje kunnen dit zijn. Geef aan waarom je een ander zo waardeert. waarom je diegene dankbaar bent voor zijn/haar hulp. 

Help een lokale vereniging of organisatie

Vele handen maken licht werk.  En je zal verbaasd zijn over hoe goed dat het voelt om te helpen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door als vrijwilliger te gaan helpen bij een organisatie, maar ook NLdoet is dit weekend een goede optie. DOor heel het land zijn er  dit weekend acties en kan je lokale clubs, doelen, verenigingen en organisaties helpen. Kijk voor meer informatie op  https://www.nldoet.nl

 

Wat doe jij om sociaal betrokken te zijn? Heb je nog ideeën die we aan deze lijst kunnen toevoegen? Laat het weten.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Wendy
4 jaar geleden

Ik ben sociaal bezig als vrijwilliger.
Ik ben tso medewerker. Maar als de leraren verlegen zitten om ouders met spelletjes doen met de kleuters, blijf ik wat langer op school en ga ik spellethes doen met de kleuters. En ik help vaker met de kleuterbieb, dit doe ik ook wanneer de juffen geen ouders kunnen krijgen. Maar eigenlijk komt het erop neer dat ik iedere keer meega. Maar het is leuk om dit alles te doen. De kleuters vinden het leuk en daar doe ik dit voor

Maak jouw eigen website met JouwWeb