Beelden van mijzelf

Gepubliceerd op 22 augustus 2020 om 09:19

Zoals jullie weten ben ik hard aan het werk aan mijzelf. Dit houdt in dat ik wekelijks meerdere gesprekken heb met hulpverlening.  Waar de nadruk voor mij eerst lag op overleven, komt hij nu op leven en de kwaliteit daarvan te liggen. 

Door de gesprekken groei ik.  En meer en meer komt er een besef bij me. Een besef over de 3, of eigenlijk 4, beelden die er van mij bestaan.

1. Allereerst is daar het beeld dat ik denk dat de omgeving over mij heeft. Over hoe ik me moet gedragen en over hoe ik ben.

2. Daarnaast staat het beeld dat de omgeving echt van me heeft.

3. Als laatste is er het beeld van wie ik echt ben. Dat beeld is, om het makkelijk te zeggen, in ontwikkeling.

 

De eerste 2 beelden zijn deels hetzelfde. Alleen leg ik de lat in mijn denken vaak hoger dan hij daadwerkelijk ligt. Dus ik denk dat anderen een nog beter beel van mij hebben dan dat ze doen.

Voor de buitenwereld ben ik veelal een cognitief sterk persoon, die veel kan en het allemaal wel even doet. Ik zeg geen nee en help anderen graag. Mensen overschatten mij omdat ik een sterke façade toon. Maar voor robbin en mij. En ook enkele van onze naasten is er een heel ander beeld. Een 4e beeld.

4. Het beeld van een Laura die overprikkeld is. Die op haar tenen loopt en die het hoofd eigenlijk niet goed boven water houdt.

Deze week komt meer en meer het besef dat het tijd wordt om de Laura te worden die ik wil zijn en die ik kan zijn. Een Laura die zich neer gaat proberen te leggen bij wat er niet lukt en moet gaan accepteren dat ze anders is. Ik ga proberen te doen wat ik leuk/fijn vind. Ookal is dit soms wat mensen niet vinden kunnen, omdat het misschien niet past bij het algemene beeld van een gezonde en (cognitief) goed functionerende 28jarige.

Dit zal met vallen en opstaan gaan. Want zelf moet ik voor een deel nog uitvinden wie dat dan is. En voor 100% nog gaan accepteren dat ik het ben.

Ik ben meer dan mijn autisme heb ik altijd gezegd. En ik wilde nooit anders zijn, maar ik ga steeds meer zien dat ik, door gelijk te willen zijn, mijzelf te kort doe. Want ik ben weldegelijk anders. En sommige dingen lukken mij nu eenmaal niet. Maar er zijn ook dingen die wel lukken en die mogen meer naar voren komen.

Today I stop: being who you think I am.
Today I start: working on who I think I want to be.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb