Burn-out terwijl ik thuis zit.

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 11:24

Burn-out, het lijkt een modefenomeen te worden. Bij vele jong startende lijkt het te spelen. In de huidige maatschappij ervaren zij stress, een hoge werkdruk. Ik werk niet. Heb alle tijd van de wereld en heb niet echt een strakke planning. Toch heb ik een burn-out.  Ik vertel jullie er graag meer over.

Wat is een burn-out


Omdat ik wil dat dit artikel voor jullie ook tips en informatie bevat zal ik eerst vertellen wat een burn-out nu eigenlijk is. Bij een burn-out ben je zowel geestelijk als lichamelijk helemaal uitgeput. Een burn-out ontstaat niet zomaar. Hier gaan lange periodes van stress aan vooraf. Doordat je door blijft gaan raakt je batterij steeds verder leeg, maar tijd om op te laden geef je jezelf niet. Hierdoor kan je jezelf helemaal uitputten.

Een burn-out ontstaat dus door lange periodes van stressen maar het is ook makkelijker een burn-out te krijgen als de omstandigheden zich opstapelen. Als je bijvoorbeeld voor een ziek kind moet zorgen, het dak gaat lekken en er is een reorganisatie op het werk, dan is de kans op een burn-out groter. 

Tevens hebben andere factoren ook invloed op de mogelijkheid dat je een burn-out krijgt. Zo kunnen in persoonlijkheidskenmerken ook enkele risicofactoren liggen.  Je hebt meer kans op een burn-out als je een of meerdere persoonlijkheidskenmerken hebt:

  • Je kan je gevoelens niet goed of niet uiten en kropt deze dus op.
  • Je kan moeilijk om hulp vragen.
  • Je vindt het moeilijk om nee te zeggen.
  • Je bent perfectionistisch.
  • Je bent negatief over je eigen kunnen en je eigen prestaties. Met andere woorden, je hebt de lat te hoog liggen.
  • Je voelt je (te) sterk betrokken bij werk/anderen en wil niemand teleurstellen.
  • Je bent erg gemotiveerd en stelt hele hoge eisen aan jezelf en je werk.

Wat zijn de symptomen/klachten

Bij een burn-out ben je opgebrand. Je bent moe en kan jezelf niet meer opladen. Je ervaart bij een burn-out zowel lichamelijke en psychische klachten. Veel van de klachten van een burn-out komen overeen met die van een depressie. Echter kan een depressie ontstaan zonder langdurige overbelasting vooraf terwijl een burn-out daar altijd het gevolg van is.

De lichamelijke klachten van een burn-out zijn onder andere: 

  • Extreme vermoeidheid en/of slaapproblemen
  • Hoofdpijn, maagpijn, darmklachten
  • Duizeligheid.

Daarnaast heb je vaak ook last van de een/meerdere psychische klachten zoals:

  • Veel piekeren.
  • Je opgejaagd voelen.
  • Niet meer kunnen genieten van dingen die je eerst wel leuk vond, met als gevolg dat je je moeilijk kan ontspannen.
  • Somberheid, huilbuien, sneller overprikkeld.
  • Schuldgevoelens en gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Slechter concentratie en een grotere vergeetachtigheid.

 

Doordat je weinig plezier meer ervaart in dingen zijn de dingen die je normaal leuk vond en die je hielpen om om te laden vaak niet meer helpend. Hierdoor is het extra lastig om weer opnieuw op te laden en gaat je energie en belastbaarheid dus naar beneden.

Behandeling

Een van de toverwoorden voor de behandeling van een burn-out is rust. Doordat je bij een burn-out opgebrand bent moet je weer rust nemen om te herstellen. 

Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken wat ervoor gezorgd heeft dat je de zoveel stress had. Hiervoor moet je goed naar jezelf gaan kijken. Kan jij moeilijk nee zeggen? Neem je te veel hooi op je vork of wil je graag iedereen pleasen?? Het kan goed zijn dat dit ervoor gezorgd heeft dat je de burn-out kreeg. 

Om dit te achterhalen en hiermee aan de slag te gaan is het slim om met je huisarts, een bedrijfsarts en/of een psycholoog in gesprek te gaan. Zij kunnen je helpen om je eigen manier van handelen aan te pakken. Ze kunnen je nee leren zeggen en leren de lat minder hoog te leggen.

Medicatie is vaak niet nodig, maar soms kan het je helpen om even een goede start met slapen te maken. Mocht je een langere tijd last hebben van slapeloosheid bespreek dit dan vooral met de huisarts. 

Thuis zitten en toch een burn-out

Zoals je al kon lezen heb ik geen werk, geen strakke planningen dus alle tijd van de wereld. Dat zou je zo tenminste kunnen zeggen. Maar zo zit het niet. Ik Heb wel klusjes/taakjes die ik in huis moet doen. En daarnaast heb ik vooral door mijn psyche last van de aanleg voor een burn-out. Ik kan geen nee zeggen, zet anderen op 1 en leg de lat voor mijzelf veel te hoog. Hierdoor ben ik niet in staat om mijn rustte nemen omdat dit voor mij het gevoel geeft nutteloos bezig te zijn.

Daarnaast spelen ook de gebeurtenissen van de afgelopen maanden een rol. Mijn ongeluk, mijn longontsteking, de burn-out/re-integratie van mijn vriend en mijn bezigheden als gastgezin. Alles kan eraan bijgedragen hebben dat ook ik in een burn-out beland ben.

Burn-out en depressie

Helaas heb ik naast mijn burn-out ook te maken met een depressie met suïcidale gedachtes. Dit zorgt ervoor dat herstel een stuk lastiger is een meer van mijn draagkracht vraagt.  In een ander artikel zal ik meer vertellen over autisme en depressie. Want door mijn autisme ben ik vatbaarder voor depressies.

Reactie plaatsen

Reacties

Georgina Lifestyle
4 jaar geleden

Een burn-out hebben is naar. Ik ken mensen die ook in dat schuitje hebben gezeten. Heb je wel hulp voor je suïcidale gedachten? Respect dat je je verhaal deelt. Men zegt dat het fijn is om van je af te schrijven... blijf dit doen, en wat je wil delen heb je natuurlijk zelf in de hand. Sterkte!

Alexandra
4 jaar geleden

Ik hoop dat je hulp hebt, doemdenken is helaas iets wat zowel bij depressie en burnout een lastige is. Ik herken de ervaring en heb wat mij hielp gedeeld op not2limited.com, misschien heb je er wat aan. Geloof me: je bent een mooi mens zoals je bent. Je doet genoeg en goed genoeg. En deze gedachten, de betere en mooiere tijden zijn onderweg....nog even geduld. Je komt er wel.

Zarina
4 jaar geleden

Ah wat doet me dit een verdriet om te lezen! Mijn beste vriend heeft begin dit jaar totaal onverwachts een einde aan zijn leven gemaakt. Ik kan je niet vertellen hoeveel verdriet dit me doet. Ik had hem zo graag willen helpen, maar wist helemaal niet van zijn problemen. Ik kan je op afstand misschien niet helpen, maar wil je wel op het hart drukken dat er hulp is en mensen je waardevol vinden. Zelfs na het lezen van een aantal van je blogs vandaag, voel ik een connectie met je vanwege je eerlijkheid en goede inzichten in het leven, dat geeft mij ook weer perspectief. Ik hoop daarom van harte dat je het leven snel weer wat lichter kunt zien en kunt genieten van de dingen en mensen om je heen! xx