40 dagen vasten, 40 dagen bezinnen

Gepubliceerd op 9 maart 2019 om 10:57

Het carnavalsfeest is voorbij en vanaf woensdag is het de vastentijd.  Ik wil jullie graag een (creatieve) challenge geven voor de komende 40 dagen. 

Het gaat in de vastentijd om het nader tot jezelf komen,  bezinnen op wat je hebt, wat je kan en wat je beter kan laten.  40 dagen om na te denken over deze onderwerpen.

 

Wat gaan we doen?

Ik wil met jullie een boekje aan gaan leggen. Iedere dag werk je rondom een thema, zin of woord. Je mag dit op je eigen manier doen. Dus je kan schrijven, tekenen, stempelen. Noem maar op. Als je wil mag je ook 40 dagen lang een kaart/brief schrijven aan jezelf rondom de opdracht van die dag.  De opdrachten heb ik al voor je bedacht maar hoe je het vorm gaat geven, dat is aan jou. 

Sommige dingen zullen terugkomen maar dan op een andere manier. Misschien denk je er nu wel anders over of geeft dit thema je een nieuwe kijk op de zaken. 

Per 10 heb ik de opdrachten bij elkaar gezet. Daaronder heb ik opgeschreven hoe je ze kan benaderen. Wat kan je jezelf afvragen, hoe pak je dit aan? Het zijn richtlijnen en je mag zelf kijken of je ze wil volgen. 

De eerste 10 dagen.

 • Het is belangrijk om bij jezelf stil te staan. Daarom kan je je bij dag 1 tot en met 4 afvragen wie je bent, wat je wil, wat je dromen zijn en misschien net zo belangrijk wat je valkuilen zijn. Wat houdt je tegen te bereiken wat je wil bereiken. Wat houdt je tegen te groeien. 
 • Verder vraag ik je stil te staan in deze dagen. Stil te staan bij hoe je om andere geeft en hoe je voor jezelf zorgt. Neem je genoeg tijd hiervoor, laat je wel eens steken vallen? Of zou je het anders aan willen pakken?
 • Neem ook tijd om te genieten. Geniet van een mooi moment, van de rust (of van wat jou rust geeft)  en van de natuur. Bedenk dat dit je kan brengen en wat je al hebt. Maar bedenk ook wat je zou kunnen achterlaten. Zonder wat zou jij kunnen leven. Of wat zou je in ieder geval kunnen minderen? 

Dag 11 tot en met 20

 • Sta eens stil bij wat je talent is. Heb je er meer dan 1, waar ben je het meest trots op? 
 • Kijk terug naar het begin van dit jaar en kijk wat je al bereikt hebt. waar stond je toen en waar sta je nu. 
 • Hoe ziet de wereld eruit door jouw ogen. Welk beeld heb jij van de wereld? Deel dit eens met anderen en kijk hoe zij erover denken.
 • Help jij vaak een ander? Of zou je dit graag vaker doen? Kijk eens om je heen en zie wie je kan helpen. (Lees tegen deze tijd ook mijn blog over hoe je mensen kan helpen. ) Veel is er niet voor nodig om een ander te helpen. 
 • Wat is je passie in je leven? BEn je op de juiste weg of moet je nog wat plannen maken?
 • Welke eten vind jij echt lekker. Dan gaat het niet om de vraag of het gezond is maar echt om wat jij graag eet. Waarom vind je dit lekker? Zijn het herinneringen of is het een bepaalde smaak. Denk er eens over na. 
 • Probeer ook deze keer weer te genieten. Denk na over wat jij kan gebruiken als me-time maar ook hoe je samen kan genieten. 
 • Denk na over hoe vandaag is/was. Plan je dag of reflecteer op je dag. Hoe ging het, wat wil je doen, wat heb je geleerd.
 • Is er iets in huis wat je echt op moet ruimen? Hoe pak je dat aan, welke stappen neem je en waarom stel(de) je het steeds uit. Pak nu je kans en ruim op. 

Over de helft! Dag 21 tot en met 30

 • Hoe gaat het met je? Wat zit er in je hoofd? Heb jij een wild razende of zelfs ontspoorde gedachtentrein? Of zit je rustig aan een meertje en is het water een bron van rust. 
 • Denk ook eens na over jouw cirkels. Hoeveel cirkels heb je om je heen? Wie staan er in die cirkels en wat betekent dat?
 • Wat vaak kan helpen bij het nadenken, concentreren of ontspannen is muziek. Welke muziek heeft welk effect op jou? Welke muziek helpt je en welke juist niet?
 • Het is soms zo, dat we op momenten gaan twijfelen aan onszelf. ZIjn we wel goed genoeg? Kunnen we dat wel? Doen we het wel goed. Denk zelf eens na over dingen die je al wel kan, die je al bereikt hebt of die je als vanzelfsprekend bent gaan zien maar die wel wat betekenen? Wat kan jij waar anderen misschien moeite mee hebben. 
 • Denk ook na over je grote liefde en over het moment van nu. Wat voel ik nu, wat zie ik nu of wat wil ik nu. 
 • Welke beren zie jij op je weg. En zijn ze wel zo groot als ze lijken? Of heb jij helemaal niet zoveel beren die je zien en zet je juist stappen omhoog de berg op. Welke berg is dit dan en welke stapjes zet je/moet je nog zetten?
 • Ben jij dankbaar voor iets? Wat en waarom? Of misschien ben je wel dankbaar voor iemand.  Nog belangrijker, ben je jezelf ergens dankbaar voor?
 • Als jij een kleur was, welke kleur was dit dan? Wat is je lievelingskleur? Welke invloed heeft kleur op jou en is dit per kleur verschillend?

Nog 10 dagen te gaan

We zijn bijna aan het einde. De komende 10 dagen sta je wat meer stil bij je naasten en blik je terug op hoe de 40 dagen voor jou geweest zijn.

 • Wat vind je mooi aan jezelf? Dit kan zowel lichamelijk als mentaal zijn. Vind je het moeilijk wat te bedenken? Vraag dan aan anderen wat ze mooi aan jou vinden.
 • Deel met andere hoe deze uitdaging was. Hebben anderen hem ook gevolgd? Hoe hebben zij het ervaren? Of wat zou jij graag willen delen?
 • Is een huis ook een thuis? Is jouw huis ook jouw droomhuis? Of moet het dan nog ander zijn. Wat maakt het een thuis?
 • Denk na over je familie. Kan iemand die niet bloed gerelateerd is ook familie zijn?Wat betekent familie voor jou?
 • Wat/wie brengt jou licht in donkere tijden? Wie is jouw engel of wat is een engel voor jou? En wat is jou heel kostbaar.
 • Ga in gesprek. Met een ander, met jezelf. Geef advies en luister. Schrijf bijvoorbeeld een brief aan je jongere zelf? of spreek met je dementerende oma/moeder over vroeger.
 • Kijk voor het laatste deel terug op deze uitdaging. Wat leerde je en hoe heb je dit aangepakt. zou je het ooit anders doen of zou je dingen juist hetzelfde houden. 

Ik ben benieuwd hoe jullie deze uitdaging vinden en wat jullie maken. Deel je creaties vooral met #lauras_life_40dagen. Succes!

p.s. Mijn uitwerking kan je lezen op deze pagina.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Girls-Things
4 jaar geleden

Wat een mooi en goed idee!

Laura Derks
4 jaar geleden

Dankje. Je mag altijd meedoen of deze uitdaging delen. Zolang je mij tagged/mij site noemt is dat goed

Danielle
4 jaar geleden

Wat goed om te doen. En een aantal hele goede dingen om eens even bij stil te staan.

Sandy
4 jaar geleden

Wat een leuk idee om te doen! Ik vind het sowieso goed als je eens in de zoveel tijd even stil staat bij het idee 'wie ben ik?' en 'wat wil ik?' en 'vind ik het allemaal nog oké zo?'.

MC Kleuver
4 jaar geleden

Dit is zeker een creatieve challenge! Ik ben vooral benieuwd of jij ook alle opdrachten doorstaat. Succes ;)

íngrid
4 jaar geleden

wat een leuk idee dit zeg. een andere manier van vasten

Angeliek Nelissen
4 jaar geleden

Ga ermee aan de slag. Dank voor de inspiratie.

Sanne van Paassen
4 jaar geleden

Wat een tof idee!! Ga er mee aan de slag!

Inge | Monsieur Mango
4 jaar geleden

Wauw, wat mooi! 40 dagen om jezelf te leren kennen. Wat tof dat je dit op zet. :)

Felice Veenman
4 jaar geleden

zo af en toe eens even stilstaan bij wie ben ik, wta doe ik, wat wil ik, dat is heel erg goed! Maar 40 dagen lang, daar heb ik - vrees ik - te weinig geduld voor

Inge
4 jaar geleden

Wat een mooie manier om meer mening te geven aan de vastentijd.

Esther Roos
4 jaar geleden

Leuk! Ik heb nog nooit iets met vasten gedaan of er over nagedacht. Tot vorige week! Ik zocht een onderwerp voor mijn cursisten Engels. Ik kwam op pancake day. Nu blijkt dat een startpunt te zijn voor de vastentijd. Ik ga mij er verder in verdiepen!

Maaike
4 jaar geleden

Wat een goed idee! Heel veel succes :)